Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, fals intelectual. Urmărire penală


7 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală

DNA. Abuz în serviciu, fals intelectual. Urmărire penală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de:
T. B., la data faptelor președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (două acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 19 iunie 2006, T. B. (care deține în prezent calitatea de senator în Senatul României), în exercitarea atribuțiilor aferente funcției de președinte al Agenției Domeniilor Statului, cu complicitatea unor persoane, a semnat adresa nr. 53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul că, în urma măsurătorilor efectuate la S.C.D.P. Băneasa – locaţia Bucureşti, a rezultat o suprafaţă totală de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile în vederea retrocedării. Aceasta, fără ca suspectul T. B. să fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice sau S.C.D.P. Băneasa, singurele instituţii în măsură să stabilească suprafeţele de teren ce sunt indispensabile cercetării, conform prevederilor HG 1832/2005.
Ulterior, la data de 19 decembrie 2006, T. B. a încheiat, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare–preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din locaţia Bucureşti, prin care preda suprafața de 2,8 hectare către Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1.
În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafaţa predată se găseşte în domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării.
În urma acestor demersuri făcute cu încălcarea prevederilor legale, de către T. B., în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului, a fost emis, de către Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului București, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a făcut dovada vechiului amplasament pe suprafețele de teren exploatate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.
Atestarea unor fapte neconforme realității de către T. B., în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului în cuprinsul adresei nr. 53690 din 19 iunie 2006, a facilitat de asemenea încheierea frauduloasă de către D. D. a şapte protocoale.
La data de 21 marrtie 2014, în prezentul dosar, a fost începută urmărirea penală față de D. D., fost președinte al Agenției Domeniilor Statului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (7 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată, (7 acte materiale)
Pentru formularea acestor acuzații s-a reţinut faptul că, în perioada 2007-2008, suspectul D. D., în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului, fără a verifica legalitatea documentaţiei depuse,conform prevederilor legale, a încheiat un număr de 7 protocoale de predare–preluare a terenurilor cu destinaţie agricolă din Bucureşti, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafața de 29,17 hectare aflate în administrarea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.
În cuprinsul acestor protocoale, în mod fals, se atestă că suprafaţa predată face parte din domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu există prejudiciu sau despăgubiri ce ar trebui acordate Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, deşi pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării.
Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu și a întocmirii frauduloase a acestor documente de către D. D., T. B. și de alte persoane, funcționari în cadrul Agenției Domeniilor Statului, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a suferit un 
prejudiciu evaluat la suma de 15.977.585 lei.

Suspectului T. B. i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică