Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

CJUE ref. rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul programului operațional Campania
10.11.2014 | JURIDICE.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității hotărârea pronunțată joi, 6 noiembrie 2014, în cauza C-385/13 P Italia/Comisia.

Materie: Coeziunea economică, socială și teritorială – Fondul european de dezvoltare regională (FEDER).

Obiectul cauzelor: Recurs formulat împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera întâi) din 19 aprilie 2013, Italia/Comisia (T‑99/09 și T‑308/09) prin care Tribunalul a respins cererile de anulare a deciziilor Comisiei adoptate în cursul anilor 2008 și 2009 care declarau inadmisibile, în temeiul articolului 32 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul nr. 1260/1999 al Consiliului din 21 iunie 1999 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind fondurile structurale, cererile intermediare de plată ale autorităților italiene de rambursare a cheltuielilor efectuate, după data de 29 iunie 2007, în cadrul măsurii 1.7 a programului operațional „Campania”.

Litigiul: În 2000, în cadrul intervențiilor structurale ale Uniunii în Italia, Comisia a aprobat programul operațional Campania, în cadrul căruia cheltuielile regiunii Campania în legătură cu ameliorarea și promovarea colectării și a eliminării de deșeuri urmau să fie acoperite în parte din fondurile structurale.

Prin Hotărârea din 4 martie 2010 (C-297/08), pronunțată cu privire la o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor formulată de Comisie împotriva Italiei, Curtea a constatat că Italia a încălcat dispozițiile Directivei 2006/12 privind deșeurile prin faptul că nu a garantat, în regiunea Campania, o eliminare a deșeurilor care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul înconjurător. În aceste condiții, Comisia a declarat, prin deciziile atacate, că sumele aferente cheltuielilor efectuate în cadrul măsurii 1.7 a programului operațional Campania nu sunt eligibile.

Hotărârea Curții: Curtea a respins recursul, declarând că Tribunalul, în Hotărârea din 19 aprilie 2013, Italia/Comisia, a comparat în mod corect obiectul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor declanșate de Comisie cu obiectul măsurii FEDER și a confirmat existența unei legături suficient de directe între procedura menționată și obiectul cererilor de plata FEDER declarate inadmisibile de Comisie prin deciziile atacate.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.