Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CJUE ref. rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul programului operațional Campania
10.11.2014 | JURIDICE.ro


Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității hotărârea pronunțată joi, 6 noiembrie 2014, în cauza C-385/13 P Italia/Comisia.

Materie: Coeziunea economică, socială și teritorială – Fondul european de dezvoltare regională (FEDER).

Obiectul cauzelor: Recurs formulat împotriva Hotărârii Tribunalului (Camera întâi) din 19 aprilie 2013, Italia/Comisia (T‑99/09 și T‑308/09) prin care Tribunalul a respins cererile de anulare a deciziilor Comisiei adoptate în cursul anilor 2008 și 2009 care declarau inadmisibile, în temeiul articolului 32 alineatul (3) litera (f) din Regulamentul nr. 1260/1999 al Consiliului din 21 iunie 1999 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind fondurile structurale, cererile intermediare de plată ale autorităților italiene de rambursare a cheltuielilor efectuate, după data de 29 iunie 2007, în cadrul măsurii 1.7 a programului operațional „Campania”.

Litigiul: În 2000, în cadrul intervențiilor structurale ale Uniunii în Italia, Comisia a aprobat programul operațional Campania, în cadrul căruia cheltuielile regiunii Campania în legătură cu ameliorarea și promovarea colectării și a eliminării de deșeuri urmau să fie acoperite în parte din fondurile structurale.

Prin Hotărârea din 4 martie 2010 (C-297/08), pronunțată cu privire la o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor formulată de Comisie împotriva Italiei, Curtea a constatat că Italia a încălcat dispozițiile Directivei 2006/12 privind deșeurile prin faptul că nu a garantat, în regiunea Campania, o eliminare a deșeurilor care să nu pună în pericol sănătatea umană și mediul înconjurător. În aceste condiții, Comisia a declarat, prin deciziile atacate, că sumele aferente cheltuielilor efectuate în cadrul măsurii 1.7 a programului operațional Campania nu sunt eligibile.

Hotărârea Curții: Curtea a respins recursul, declarând că Tribunalul, în Hotărârea din 19 aprilie 2013, Italia/Comisia, a comparat în mod corect obiectul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor declanșate de Comisie cu obiectul măsurii FEDER și a confirmat existența unei legături suficient de directe între procedura menționată și obiectul cererilor de plata FEDER declarate inadmisibile de Comisie prin deciziile atacate.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate