RIL promovat. Participarea procurorului la examinarea contestaţiei în anulare
10.11.2014 | Andrei PAP

Procurorul General al României, Tiberiu-Mihail Niţu, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 431 alin. 1 din Codul de procedură penală privind admiterea în principiu a contestaţiei în anulare referitor la participarea procurorului la desfăşurarea acestei proceduri.
Optica jurisprudenţială
Examenul jurisprudenţei actuale în materie penală evidenţiază mai multe orientări de practică, confirmând caracterul neunitar al acesteia. Astfel:
I. Într-o orientare, instanţele au examinat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în şedinţă publică, cu/fără citarea părţilor şi cu participarea procurorului.
II. Dimpotrivă, alte instanţe au analizat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în camera de consiliu, cu/fără citarea părţilor şi fără participarea procurorului.
III. În sfârşit, în alte cauze, instanţele au examinat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în camera de consiliu, cu/fără citarea părţilor, dar cu participarea procurorului.
Jurisprudenţa instanţei supreme în această materie este unitară, confirmând participarea procurorului în procedura admiterii în principiu a contestaţiei în anulare.
Opinia Procurorului General este în sensul că soluţia problemei de drept supuse interpretării este aceea potrivit căreia admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare se examinează în camera de consiliu, fără citarea părţilor şi cu participarea procurorului.
:: Textul integral al recursului în interesul legii
Andrei PAP