Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

RIL promovat. Participarea procurorului la examinarea contestaţiei în anulare
10.11.2014 | Andrei PAP

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Recurs în interesul legii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorul General al României, Tiberiu-Mihail Niţu, a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu recurs în interesul legii în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 431 alin. 1 din Codul de procedură penală privind admiterea în principiu a contestaţiei în anulare referitor la participarea procurorului la desfăşurarea acestei proceduri.

Optica jurisprudenţială

Examenul jurisprudenţei actuale în materie penală evidenţiază mai multe orientări de practică, confirmând caracterul neunitar al acesteia. Astfel:

I. Într-o orientare, instanţele au examinat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în şedinţă publică, cu/fără citarea părţilor şi cu participarea procurorului.

II. Dimpotrivă, alte instanţe au analizat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în camera de consiliu, cu/fără citarea părţilor şi fără participarea procurorului.

III. În sfârşit, în alte cauze, instanţele au examinat admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare în camera de consiliu, cu/fără citarea părţilor, dar cu participarea procurorului.

Jurisprudenţa instanţei supreme în această materie este unitară, confirmând participarea procurorului în procedura admiterii în principiu a contestaţiei în anulare.

Opinia Procurorului General este în sensul că soluţia problemei de drept supuse interpretării este aceea potrivit căreia admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare se examinează în camera de consiliu, fără citarea părţilor şi cu participarea procurorului.

:: Textul integral al recursului în interesul legii

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti