Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanța. Influențare a declarațiilor, favorizare a făptuitorului, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată


10 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal

DNA-Constanța. Influențare a declarațiilor, favorizare a făptuitorului, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei A. Z., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
influențarea declarațiilor, 
favorizarea făptuitorului,
mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătorești efectuate într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), inculpata A. Z., a luat legătura cu o persoană judecată în aceeași cauză și i-a cerut acesteia să formuleze, în fața instanței de judecată, declarații necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăția lui A. G. în dosarul aflat în curs de judecare.
Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului A. G. pentru infracțiunile de care este acuzat.
La aceeași dată, inculpata A. Z., fiind audiată în calitate de martor în dosarul menționat, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, a făcut afirmații mincinoase în fața instanței de judecată, în sensul dovedirii nevinovăției inculpatului A. G..
La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata A. Z. i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în fața instanței de judecată. Mai mult, inculpata A. Z. a încercat să o învețe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziție și înscrisuri privind declarațiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătorești.
Cu prilejul aceleiași întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziție favorabilă inculpatului A. G., A. Z. i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 lei.

În aceeași cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului: A. G., cadru didactic universitar, cercetat în stare de arestare preventivă în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la favorizarea făptuitorului și instigare la influențarea declarațiilor.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 22 septembrie – 14 octombrie 2014, inculpatul A. G. a determinat-o cu intenție pe inculpata A. Z. să ceară unei persoane să dea declarații necorespunzătoare adevărului, care să tindă să demonstreze nevinovăția sa și să împiedice tragerea sa la răspundere penală infracțiunile pentru săvârșirea cărora este judecat într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), punându-i acesteia la dispoziție și înscrisuri privind declarațiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătorești. De asemenea, inculpatul A. G. a determinat-o, cu intenție, pe inculpata A. Z. să încerce să o determine pe persoana respectivă să dea declarații mincinoase în dosarul menționat, oferindu-i în schimbul acestei conduite suma de 5.000 lei.

Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală. Prin urmare, între procuror și inculpatul A. G. s-a realizat acordul asupra următoarelor elemente:

Inculpatului urmează să îi fie aplicată o pedeapsă rezultantă de 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare pentru cele două infracțiuni.
Executarea pedepsei rezultante urmează să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani.
Rechizitoriul referitor la inculpata A. Z. și acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul A. G., împreună cu dosarele aferente au fost trimise la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică