Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DNA-Constanța. Influențare a declarațiilor, favorizare a făptuitorului, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată

10 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

DNA-Constanța. Influențare a declarațiilor, favorizare a făptuitorului, mărturie mincinoasă. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei A. Z., în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile concurente de:
influențarea declarațiilor, 
favorizarea făptuitorului,
mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătorești efectuate într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), inculpata A. Z., a luat legătura cu o persoană judecată în aceeași cauză și i-a cerut acesteia să formuleze, în fața instanței de judecată, declarații necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăția lui A. G. în dosarul aflat în curs de judecare.
Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului A. G. pentru infracțiunile de care este acuzat.
La aceeași dată, inculpata A. Z., fiind audiată în calitate de martor în dosarul menționat, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, a făcut afirmații mincinoase în fața instanței de judecată, în sensul dovedirii nevinovăției inculpatului A. G..
La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata A. Z. i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în fața instanței de judecată. Mai mult, inculpata A. Z. a încercat să o învețe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziție și înscrisuri privind declarațiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătorești.
Cu prilejul aceleiași întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziție favorabilă inculpatului A. G., A. Z. i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 lei.

În aceeași cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului: A. G., cadru didactic universitar, cercetat în stare de arestare preventivă în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la favorizarea făptuitorului și instigare la influențarea declarațiilor.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 22 septembrie – 14 octombrie 2014, inculpatul A. G. a determinat-o cu intenție pe inculpata A. Z. să ceară unei persoane să dea declarații necorespunzătoare adevărului, care să tindă să demonstreze nevinovăția sa și să împiedice tragerea sa la răspundere penală infracțiunile pentru săvârșirea cărora este judecat într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), punându-i acesteia la dispoziție și înscrisuri privind declarațiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătorești. De asemenea, inculpatul A. G. a determinat-o, cu intenție, pe inculpata A. Z. să încerce să o determine pe persoana respectivă să dea declarații mincinoase în dosarul menționat, oferindu-i în schimbul acestei conduite suma de 5.000 lei.

Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală. Prin urmare, între procuror și inculpatul A. G. s-a realizat acordul asupra următoarelor elemente:

Inculpatului urmează să îi fie aplicată o pedeapsă rezultantă de 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare pentru cele două infracțiuni.
Executarea pedepsei rezultante urmează să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani.
Rechizitoriul referitor la inculpata A. Z. și acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul A. G., împreună cu dosarele aferente au fost trimise la Tribunalul Constanța.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership