Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Transporturi

DNA. Buletin de presă – octombrie 2014

10 noiembrie 2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Paula VÂRBAN, Georgiana-Camelia LUCIU

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna octombrie 2014, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului I. M. L., la data faptelor, subcomisar de poliție în cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța – Biroul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani și bunuri necuvenite.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 17 septembrie 2012 – octombrie 2014, inculpatul I. M. L., încălcând regimul incompatibilităților stabilit prin Legea privind statutul polițistului (polițistului îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar) a administrat, în fapt, firma la care asociat unic și administrator este soția sa.
Concret, inculpatul I. M. L. a realizat următoarele acte de comerț legate de administrarea, în fapt, a acestei societăți comerciale:
– acte de administrare generală, de conducere, a activității firmei;
– coordonarea activității angajaților firmei;
– avansarea de sume de bani către angajații firmei (șoferi) pentru efectuarea curselor de transport mărfuri;
– angajarea, concedierea și detașarea salariaților;
– eliberarea de documente la solicitarea angajaților firmei;
– negocierea și încheierea de asigurări, realizarea inspecțiilor tehnice periodice la autocamioanele exploatate de firma respectivă;
– plată salariilor pentru angajați;
– negocierea și încheierea unor contracte de arendă, precum și exploatarea terenurilor astfel arendate;
– plăți efective efectuate în realizarea tuturor actelor de comerț descrise anterior.
Urmare a acestor acțiuni, în perioada 2012-2013, societatea comercială respectivă a obținut venituri necuvenite, constând într-un profit net de 61.077 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile dispuse în cauză.

2. Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului cpt. (rez.) O. F. D., fost ofițer specialist II, în cadrul Compartimentului financiar al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj, pentru săvârșirea infracțiunilor concurente de:
abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (9 acte materiale),
fals material în înscrisuri oficiale (12 acte materiale),
uz de fals (12 acte materiale), toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoare situație de fapt:
În cursul lunii mai 2013, aflându-se la conducerea compartimentului financiar al Inspectoratului Județean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” Gorj, fiind și singura persoană la program din acest compartiment, inculpatul cpt. (rez.) O. F. D. a întocmit zece rapoarte pentru avansuri din solde pe numele unor subofițeri, pe care a executat semnături ce le imită pe cele ale titularilor și a aplicat viza compartimentului financiar.
Apoi, pe baza acestor rapoarte, ofițerul amintit a întocmit două state de plată pentru avansuri din solde, pe care, în virtutea exercitării atribuțiilor de contabil șef, le-a avizat pentru control financiar preventiv propriu.
De asemenea, conform celor două state de plată, inculpatul a întocmit două file cec pe care și-a executat semnătura autorizată și pe care le-a depus la Trezoreria Municipiului Târgu Jiu, în vederea ridicării numerarului.
În final, susnumitul ofițer a aplicat semnături de primire pe statele de plată în dreptul numelor celor zece subofițeri, imitând semnăturile titularilor, și a păstrat pentru sine, din sumele de bani ridicate de la trezorerie, cele corespunzătoare drepturilor bănești pentru nouă din cei zece militari.
Prin activitatea ilicită descrisă, inculpatul cpt. (rez.) O. F. D. a cauzat vătămări intereselor a nouă subofițeri, creând prejudicii în patrimoniile acestora, în cuantum total de 11.525 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Timișoara.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție -Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
– O. N., director general al SC CET SA Bacău, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu,
– H. I., consilier juridic în cadrul SC CET SA Bacău, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu,
– S. M. I., director comercial al SC CET SA Bacău, la data comiterii faptei, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 7 ianuarie 2013, în calitate de director general, inculpatul O. N., ajutat de inculpatul H. I., a încheiat un contract de asistență juridică, prin care SC CET SA Bacău a suportat onorariul, în valoare de 22.000 lei, al unui apărător ales pentru inculpatul S. M. I., într-un dosar penal, aflat pe rolul Judecătoriei Bacău.
În acel dosar, la data de 30 octombrie 2012, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpatului S. M. I., în sarcina acestuia reținându-se infracțiunile de șantaj și abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi (comunicat nr. 809/VIII/3 din 02 noiembrie 2012).
Prin încheierea acestui contract, S. M. I. a obținut un avantaj patrimonial în cuantum de 22.000 lei, reprezentând onorariul apărătorului ales, ce a fost plătit de SC CET SA Bacău, sumă ce reprezintă și prejudiciul cauzat acestei firme.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a inculpaților:
– C. D. C., reprezentant legal al Întreprinderii Individuale „C. D. C.”, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
– G. I., administrator al S.C. Eurofond S.R.L, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
– S.C. Eurofond S.R.L.și Întreprinderea Individuală „C. D. C.” în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data 7 iunie 2012, inculpata C. D. C., în cadrul cererii de finanțare intitulată „Instalarea doamnei C. D. C. la conducerea exploatației agricole C. D. C., persoană fizică din comuna Buzescu, județul Teleorman”,a folosit, în relația cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale–Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit–Centrul Județean Teleorman, două declarații în care a atestat aspecte nereale (că este membră a unei familii de fermieri și că a lucrat în cadrul societății respective).
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpata a obținut, pe nedrept, în luna iulie 2013, suma de 106.668 lei din bugetul Uniunii Europene.
În demersurile sale, inculpata a beneficiat de ajutorul inculpatului G. I. care, cu știință, în calitate de administrator al societății Eurofond și consultant al proiectului aferent cererii de finanțare amintite mai sus, i-a procurat acesteia documentele necesare obținerii fondurilor europene. Totodată, la final a asigurat-o pe inculpata Chircan-Diana Camelia că nu se va descoperi caracterul fals al acestor înscrisuri.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpaților G. I., S.C. Eurofond S.R.L și întreprinderea individuală „C. D. C.”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Teleorman.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
– A. C., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență,
– M. V., administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 14 și 16 mai 2011, inculpatul A. C., cu ajutorul lui M. V., i-a promis unui martor denunțător, funcționar public din cadrul Primăriei municipiului Bacău, suma de 1.000.000 euro pentru ca acesta să-și exercite influența asupra membrilor comisiei de evaluare a ofertelor privind atribuirea unui contract de achiziție publică de lucrări „Construire Bază Sportivă–Sală Polivalentă a Sporturilor Municipiul Bacău”.
De asemenea, martorul denunțător trebuia să-i determine pe membrii comisiei să desemneze câștigătoare oferta formulată de către o asociere de firme și în consecință contractul de lucrări să-i fie atribuit acesteia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău, cu propunere de a se menține măsurile preventive luate în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților S. D.și P. V. M., administratori ai unei societăți comerciale, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpații S. D. și P. V. M., în calitate de administratori ai unei societăți comerciale, cu intenție, nu au înregistrat în evidența contabilă un număr de 178 facturi fiscale, emise în perioada 30.03.2007-09.10.2007, aferente unor livrări de cereale și plante tehnice și, implicit, veniturile aferente acestor operațiuni comerciale.
Cei doi inculpați, s-au sustras astfel, de la înregistrarea și plata sumei totale de 1.215.677 euro datorată bugetului consolidat al statului (555.738 euro – impozit pe profit și 659.939 euro – taxă pe valoarea adăugată).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare libertate, a inculpaților:
T. M. N.și O. S., cetățeni turci, administratori ai S.C. MATREND CASTOR S.R.L., în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile concurente de:
– ascunderea bunului ori a sumei impozabile sau taxabile,
– omisiunea în tot sau în parte a evidențierii în actele contabile ori în alte documente legale a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate
.

S.C. MATREND CASTOR S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut infracțiunile concurente de:
– ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile,
– omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2010–aprilie 2011, inculpații T. M. N. și O. S., prin intermediul firmei pe care o administrau, nu au declarat achiziții intracomunitare de bunuri, ascunzând astfel sursa impozabilă și cea taxabilă, în valoare totală de 25.992.109 lei.
De asemenea inculpații, au omis, cu știință, înregistrarea în contabilitate a livrărilor de marfă efectuate ca urmare a achizițiilor intracomunitare, având drept consecință denaturarea veniturilor, cheltuielilor și rezultatelor financiare.
Prin aceste acțiuni, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 6.236.234,88 lei, reprezentând TVA colectată, aferentă bunurilor achiziționate intracomunitar și considerate a fi livrate la termen.

În cauză nu s-au luat măsuri asigurătorii deoarece nu au identificate bunuri care să aparțină inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.

8. În completarea comunicatului nr. 1292/VIII/3 din data de 16 septembrie 2014, privind suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei Ș. L., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
– complicitate la înșelăciune.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai–iulie 2013, inculpata Ș. L. l-a ajutat pe inculpatul I. R. A. și pe o altă persoană, față de care se desfășoară acte de urmărire penală, în aceeași cauză, să comită infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin deschiderea unui cont bancar și retragerea ulterioară a sumelor provenite din bugetul general al UE, virate ca urmare a folosirii unor documente falsificate.

În prezența apărătorului ales inculpata Ș. L. a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani și 4 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

De asemenea, inculpata a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2000 lei.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Ș. L., împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

Față de inculpatul I. R. A., consilier superior în cadrul APIA–Centrul județean Constanța, se efectuează în continuare acte de urmărire penală în stare de arest preventiv.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Avocat Paula VÂRBAN
Georgiana-Camelia LUCIU

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership