Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Natura juridică a contractului de leasing
12.11.2014 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Banking, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

NOTĂ JURIDICE.ro: Pe aceeași temă a se vedea și Clauzele abuzive, un teren pe care consumatorii câștigă (încă prea puțin?) teren pe Dezbateri juridice.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că leasingul reprezintă o tehnică modernă de finanţare a comerţului, fiind definit ca o operaţiune de finanţare la termen, având ca suport juridic un contract ce conferă unei persoane posesia şi folosinţa unui bun, astfel că, în acest context, contractul de leasing este unul negociat, acordul de voinţă al părţilor însemnând consimţământ. În speţă, contractul de leasing a fost încheiat între doi comercianţi, finanţatorul şi o persoană juridică, în calitate de utilizator, fiind astfel exclus caracterul civil al acestuia. Prin urmare, în această situaţie, contractul în cauză, nefiind unul preformulat, nu poate conţine clauze abuzive, neputând fi aplicabilă legislaţia privind protecţia consumatorului. (Decizia nr. 2074 din 5 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută clauză abuzivă)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti