Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista Română de Dreptul Muncii nr. 8/2014
12.09.2014 | Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

A apărut nr. 8/2014 al Revistei Române de Dreptul Muncii.

CUPRINS

DOCTRINĂ
Organizaţia Internaţională a Muncii şi dreptul la grevă
Alexandru ŢICLEA
Infracţiuni privind nerespectarea hotărârilor judecătoreşti în materia raporturilor de muncă
Adelina DUŢU

DREPT INTERNAȚIONAL AL MUNCII
HOTĂRÂREA CURȚII (Camera întâi) 19 iunie 2014 „Libera prestare a serviciilor – Agenție de muncă temporară – Detașarea de lucrători de către o agenție cu sediul în alt stat membru – Restricţie – Întreprindere care utilizează forță de muncă – Reținere la sursă a impozitului aferent venitului acestor lucrători – Obligație – Plată la bugetul de stat – Obligație – Situația lucrătorilor detașați de o agenție națională – Lipsa unor astfel de obligații”
HOTĂRÂREA CURȚII (Camera a doua) 19 iunie 2014 „Trimitere preliminară – Politica socială – Directiva 2000/78/CE – Egalitate de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă – Articolul 2, articolul 3 alineatul (1) litera (c) și articolul 6 alineatul (1) – Discriminare directă pe motive de vârstă – Salariu de bază al funcționarilor determinat în funcție de vârstă – Sistem tranzitoriu – Perpetuarea tratamentului diferențiat – Justificări – Dreptul la repararea prejudiciului – Răspunderea statului membru – Principiile echivalenței și efectivității”
ORDONANȚA CURȚII (Camera a șasea) 26 iunie 2014 „Trimitere preliminară – Articolul 53 alineatul (2) din Regulamentul de procedură – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Reglementare națională care stabilește reduceri salariale pentru anumiți lucrători din sectorul public – Lipsa punerii în aplicare a dreptului Uniunii – Necompetență vădită a Curții”
ORDONANȚA CURȚII (Camera a șasea) 3 iulie 2014 „Trimitere preliminară – Articolul 53 alineatul (2) și articolul 94 din Regulamentul de procedură al Curţii – Lipsa unor precizări suficiente cu privire la contextul factual și normativ al litigiului principal, precum și cu privire la motivele care justifică necesitatea unui răspuns la întrebarea preliminară – Inadmisibilitate vădită”
HOTĂRÂREA CURȚII (Camera a treia) 3 iulie 2014 „Trimitere preliminară – Politica socială – Directiva 1999/ 70/ CE – Acordul cadru cu privire la munca pe durată determinată, încheiat între CES, UNICE și CEEP – Sectorul maritim – Feriboturi care efectuează o cursă între două porturi situate în același stat membru – Contracte de muncă pe durată determinată succesive – Clauza 3 punctul (1) – Noțiunea «contract de muncă pe durată determinată» – Clauza 5 punctul (1) – Măsuri de prevenire a recurgerii abuzive la contracte pe durată determinată – Sancțiuni – Transformarea în raport de muncă pe durată nedeterminată – Condiții”
HOTĂRÂREA CURȚII (Marea Cameră) 8 iulie 2014 „Transporturi maritime – Libera prestare a serviciilor – Regulamentul (CEE) nr. 4055/86 – Aplicabilitate cu privire la transporturile efectuate din sau către state părți la Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin intermediul unor nave care arborează pavilionul unei țări terțe – Acțiuni sindicale desfășurate în porturile unui astfel de stat în favoarea unor resortisanți ai unor țări terțe angajați pe aceste nave – Lipsa de relevanță a cetățeniei și a naționalității lucrătorilor și a navelor respective în privința aplicabilității dreptului Uniunii”
HOTĂRÂREA CURȚII (Camera a cincea) 10 iulie 2014 „Protecția lucrătorilor salariați în cazul insolvenței angajatorului – Directiva 2008/ 94/ CE – Domeniu de aplicare – Dreptul unui angajator de a primi despăgubiri de la un stat membru pentru salariile plătite unui salariat în cursul procedurii de contestare a concedierii acestuia din urmă după trecerea a 60 de zile lucrătoare de la introducerea acțiunii în contestare – Inexistența dreptului la despăgubire în cazul unor concedieri nule – Subrogarea lucrătorului în dreptul la despăgubire al angajatorului său în cazul insolvenței provizorii a acestuia din urmă – Discriminarea lucrătorilor care au făcut obiectul unei concedieri nule – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Domeniu de aplicare – Articolul 20”
Laura GEORGESCU

SINTEZE DE JURISPRUDENȚĂ
Legalitatea şi temeinicia deciziei de concediere. Condiţii
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1811/ R din 20 martie 2014)

Condiţiile concedierii colective
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1806/R din 20 martie 2014)

Nesoluţionarea fondului cauzei. Casare cu trimitere
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1577/ R din 13 martie 2014)

Condiţiile răspunderii patrimoniale a salariaţilor
(C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizi civilă nr. 1344 din 6 martie 2014)

Legalitatea concedierii pentru motive care nu au legătură cu persoana salariatului. Condiţii (C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1574/ R din 13 martie 2014)
Petrică ARBĂNAŞ

Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti