Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu-Mureş. Primire de foloase necuvenite, fals în înscrisuri. Trimitere în judecată


12 noiembrie 2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Târgu-Mureş. Primire de foloase necuvenite, fals în înscrisuri. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. M., la data faptei director economic al Administrației Bazinale de Apă Mureș, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de primire de foloase necuvenite în formă continuată (două acte materiale),
H. L. M., director al SC LAURENȚIU H SRL Negrești-Oaș, jud. Satu-Mare, în sarcina căruia s-a reținut participația improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (un act material).

În aceeași cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului T. G., administrator al unei societăți comerciale, acesta fiind de acord cu pedeapsa, cuantumul acesteia și modul de executare, respectiv:
3 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie-decembrie 2011, inculpata P. M., după ce anterior și-a îndeplinit anumite atribuții de serviciu la care era obligată în virtutea funcției sale de director economic la A.B.A. Mureș, respectiv semnarea, alături de directorul general, a actelor necesare pentru întocmirea contractelor de lucrări hidrotehnice și apoi a celor pentru plata acestor lucrări, efectuate de către SC Laurențiu H SRL Negrești-Oaș jud. Satu-Mare, a primit de la inculpatul H. L., în două rânduri, foloase la care nu era îndreptățită.
Astfel, în două perioade diferite, respectiv lunile iunie-iulie 2011 și octombrie – noiembrie 2011, pentru amenajarea unui teren, proprietate personală situat în Tg Mureș (terasamente, săpături de fundație și transport pământ), P. M. a apelat la inculpatul H. L. care i-a trimis un buldoexcavator și o autobasculantă, aparținând firmei administrate de soția inculpatului T. G.
Ulterior, inculpatul H. L. a achitat suma de 15.128 lei, în două tranșe, reprezentând toate lucrările efectuate de către această societate comercială în beneficiul inculpatei P. M.
În continuare, pentru a masca originea respectivelor plăți nejustificate, efectuate în beneficiul inculpatei P. M. și pentru a le da o formă legală, inculpatul H. L. l-a determinat, la data de 21 februarie 2012, pe un angajat al lui, să redacteze și să semneze, în numele său, un contract de prestări servicii. Acest înscris avea ca obiect „lucrări cu buldoexcavatorul și transport de material cu autobasculanta”, era antedatat și trebuia să creeze o aparență de valabilitate pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2011.
Acest document a fost semnat și ștampilat, la poziția „administrator”, prin contrafacerea subscrierii, de către inculpatul T. G.

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor inculpatei P. M., până la concurența sumei de 15.128 lei.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

La data de 13 septembrie 2013, inculpații P. M. și H. L. M. au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA, în alt dosar, în sarcina acestora reținându-se mai multe infracțiuni asimilate celor de corupție (comunicat nr. 791/VIII/3 din 13 septembrie 2013) .

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii