« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta. Republicare oficiala
10.03.2008 | JURIDICE.ro, SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial nr. 177 din 7 martie 2008, a fost republicata Ordonanta Guvernului nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta.

Reamintim o serie de dispozitii legale importante referitoare la acest domeniu.

Astfel, contractul la distanta este definit ca acel contract de furnizare de produse sau servicii incheiat intre un comerciant si un consumator, in cadrul unui sistem de vanzare organizat de catre comerciant, care utilizeaza in mod exclusiv, inainte si la incheierea acestui contract, una sau mai multe tehnici de comunicare la distanta.

Reglementarea instituie in sarcina comerciantului o serie de obligatii legate de informarea consumatorului la momentul incheierii contractului la distanta, precum si pe perioada executarii acestuia.

Totodata, consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv, singurele costuri ce ar putea cadea in sarcina sa fiind cele legate de returnarea produselor.

Cu toate acestea, anumite titpuri de contracte nu pot fi denuntate unilateral, cu exceptia cazurilor in care partile au convenit altfel. Printre aceste contracte se numara:
– contractele de furnizare de servicii a caror executie a inceput, cu acordul consumatorului, inaintea expirarii termenului de 10 zile lucratoare prevazut pentru exercitarea dreptului de denuntare;
– contractele de furnizare a unor produse executate dupa specificatiile consumatorului sau a unor produse distinct personalizate, precum si a acelora care, prin natura lor, nu pot fi returnate sau care se pot degrada ori deteriora rapid;
– contractele de furnizare a ziarelor, periodicelor, jurnalelor-magazin.

Pentru STIRI.JURIDICE, SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Lege 9, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD