Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CEDO. Samoila si Cionca vs. Romania. Incalcarea prezumtiei de nevinovatie
12.03.2008 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 4 martie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat hotararea in cauza Samoila si Cionca impotriva Romaniei, constatand incalcarea art. 5 (dreptul la libertate si siguranta) si a art. 6 alin. 2 (prezumtia de nevinovatie) din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Astfel, Curtea a retinut ca reclamantii au fost arestati preventiv la data de 11 februarie 2003, fiind adusi in fata instantei, care s-a pronuntat asupra legalitatii masurii arestarii in data de 20 februarie 2003. Reamintind jurisprudenta sa in cauza Pantea, Curtea a aratat ca, in prezenta cauza, care nu prezenta circumstante exceptionale, reclamantii au fost adusi in fata judecatorului dupa noua zile de la arestare, incalcandu-se astfel dreptul lor de a fi adusi „de indata” in fata instantei, garantat de art. 5 alin. 3 din Conventie.

In prezent, masura arestarii preventive se dispune de catre judecator.

Curtea a constatat incalcarea art. 5 alin. 4 din Conventie datorita respingerii ca inadmisibil a recursului reclamantilor impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive, aratand ca acestia au fost privati de dreptul lor de a supune controlului judecatoresc legalitatea mentinerii lor in arest preventiv.

De asemenea, art. 5 alin. 4 a fost incalcat si datorita faptului ca nici reclamantii si nici avocatii lor alesi nu au fost prezenti la sedintele de judecata in fata Curtii Supreme de Justitie in care s-au dezbatut recursurile lor impotriva incheierilor prin care s-a prelungit masura arestarii preventive sau s-au respins cererile lor de punere in libertate, citatiile parvenindu-le reclamantilor (detinuti la Oradea) fie in ziua sau preziua termenului, fie cu maximum 8 zile inainte. Desi reclamantii au fost reprezentati de avocati din oficiu, Curtea a retinut ca acestia au fost desemnati pe loc, nu cunosteau dosarul si nici pe reclamanti si ca nu au dispus de timpul necesar pentru a pregati apararea, avand in vedere ca recursurile au fost solutionate in aceeasi zi.

Curtea a constatat incalcarea prezumtiei de nevinovatie, datorita afirmatiilor facute in presa de un procuror, care a afirmat ca reclamantii au incercat sa influenteze si sa ameninte martorii – instigarea la marturie mincinoasa fiind una dintre infractiunile pentru care reclamantii au fost trimisi in judecata – si un lucrator de politie, care a declarat ca acestia se fac vinovati de abateri foarte grave.

In sfarsit, art. 6 alin. 2 a fost incalcat si datorita prezentarii reclamantilor la sedintele de judecata in uniforma penitenciara, practica contrara prevederilor legale, in conditiile in care nu s-a dovedit ca reclamantii nu dispuneau de imbracaminte adecvata.

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti