Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ce cred magistratii despre sefi
12.03.2008 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Ieri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc conferinta de presa ocazionata de prezentarea unui studiu realizat de catre TI-Romania cu privire la perceptia magistratilor asupra independentei sistemul judiciar.

Textul integal al studiului >> (.pdf, 1,43 MB) 

Rezultatele studiului sunt deosebit de interesante. De exemplu: Creste procentul magistratilor care cred ca managementul instantei/parchetului afecteaza independenta magistratilor (67,3% la judecatori si 57,2% la procurori in 2007, 31,5% in 2006, 29% in 2005).

La conferinta de presa au participat:
– Lidia Barbulescu, presedintele CSM
– Cecilia Morariu, purtator de cuvant al CSM
– Victor Alistar, director Transparency International Romania.

Lidia Barbulescu: textul integral al prezentarii

Victor Alistar a trecut in revista, pe scurt, aspecte ale studiului.

Raspunsuri la intrebari:

1. Ref. elaborarea unor norme cadru care sa stabileasca standarde minimale in privinta modului de redactare si de motivare a hotararilor judecatoresti, care sa oblige la analizarea fiecarei piese din probatoriu cu aratarea motivelor care l-au determinat pe magistrat sa retina sau sa elimine probe

Victor Alistar: Cu privire la aceste norme, estimam ca nu ar trebui sa dureze mai mult decat dureaza acum. Nu inseamna ca judecatorul trebuie sa scrie romane. Este doar in cartile de drept rolul educativ al hotararilor judecatoresti. Este o chestiune de standard, de transparenta, de a arata care e regula jocului. Oricum, teoretic se face trecerea in revista a tuturor probelor.

Lidia Barbulescu: Personal consider ca insasi decizia pe care o iei intr-un dosar trebuie luata astfel incat si cel care a pierdut sa constate ca a pierdut pe buna dreptate.

2. Ref. introducerea asigurarii obligatorii pentru raspundere patrimoniala in caz de eroare judiciara pentru magistrati care sa fie constituita de catre stat in favoarea magistratilor

Victor Alistar: Este inadmisibil ca ministerul de Finante sa plateasca erorile judiciare. Acest fond de asigurari se poate constitui de catre stat. Statul face o asigurare pentru magistrati si se pune 1% din bugetul magistratilor. Altfel se vulnerabilizeaza justitia.

Lidia Barbulescu: Raspunderea materiala a judecatorului este de natura sa afecteze independenta magistratilor (in acelasi sens este si opinia Consiliului European al Magistratilor). Acest fond exista si in alte tari dupa cum raspunderea nu exista. In ceea ce priveste condamnarile la CEDO, la CEDO nu se rejudeca dosarul. Patru dintre membrii CSM si trei judecatori de la Inalta Curte au fost intr-o vizita la Strasbourg si au aflat ca in 2007 numarul de plangeri inregistrate ne-au situat pe primul loc (8640 de plangeri, 34 de condamnari si 8606 de plangeri respinse).

Victor Alistar: Raspunderea magistratilor nu poate fi atrasa daca nu se constata o oarecare forma de vinovatie.

3. Ref. declaratiile politicienilor cu privire la dosare care nu au fost solutionate inca

Lidia Barbulescu: Fac apel la politicieni sa inceteze astfel de declaratii si catre colegii mei sa nu ia in considerare aceste declaratii.

Victor Alistar: Da, reprezinta o forma de presiune asupra magistratilor.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate