Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procuror DIICOT, trimis în judecată pentru luare de mită
14.11.2014 | Georgiana-Camelia LUCIU, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Dare și luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
– G. V., procuror în cadrul Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism–Biroul Teritorial Tulcea, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni: luare de mită și luare de mită în formă continuată (3 acte materiale);
– H. O., cetățean sirian, administrator al unor societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2013, în calitate de procuror DIICOT–Biroul Teritorial Tulcea, inculpatul G. V. a acceptat solicitarea unei persoane, denunțător în cauză, de a face demersurile necesare în vederea găsirii unei căi de preluare de la o altă unitate de parchet, a unui dosar penal în care persoana menționată avea interes. După ce a ajuns să efectueze urmărirea penală dosarul menționat, prin conexarea lui la un dosar aflat la DIICOT–Biroul Teritorial Tulcea în care persoana respectivă formulase denunțul, în calitatea de procuror de caz, inculpatul G. V.:
– la data de 18 aprilie 2014, a primit de la denunțător 600 lei și un miel, în legătură cu care a dispus să fie remis unei persoane din anturajul său.
– la data de 28 aprilie 2014, a pretins de la același denunțător o sumă de bani, pentru o altă persoană din anturajul său, solicitarea sa fiind refuzată,
– la data de 14 iunie 2014, a pretins de la denunțător o sumă de bani pentru sine, sumă care nu i-a fost remisă.
La fiecare dintre întâlnirile avute cu acea persoană, inculpatul G. V. îi aducea la cunoștință ce acte a îndeplinit în dosarul în care aceasta era parte și ce acte intenționează să îndeplinească, în interesul acesteia, în schimbul sumelor de bani și a bunurilor materiale menționate.
În paralel cu activitatea descrisă mai sus, la data de 28 aprilie 2014, inculpatul G. V., în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a pretins de la inculpatul Omar Harba, administrator al unor societăți comerciale și suspect în aceeași cauză penală pe care o instrumenta, suma de 5.000 euro și a primit 5.000 lei și 1.000 dolari, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu.
Acest act consta în intervenția inculpatului G. V. pe lângă conducerea D.S.V.S.A. Brăila și Ialomița, în scopul înlesnirii soluționării favorabile, de către aceste instituții, a solicitărilor de export formulate de firmele aparținând suspectului, act care a fost îndeplinit.

În vederea confiscării speciale și a garantării cheltuielilor judiciare, s-a instituit sechestru asigurator asupra unui imobil aparținând lui G. V. și asupra unei sume de bani aflată în contul inculpatului H. O.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti