Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană
18.11.2014 | Paula VÂRBAN

Secţiuni: Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dispoziţiile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 incriminează organizarea şi/sau efectuarea prelevării şi/sau transplantului de organe, ţesuturi sau celule de origine umană în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, iar în dispoziţiile art. 159 din Legea nr. 95/2006 este incriminată introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. Organizarea sau efectuarea prelevării de celule stem, de către o societate cu activitate în domeniul sănătăţii umane, pe baza unor contracte având ca obiect recoltarea, transportul, prelucrarea şi stocarea în condiţii de criogenie a celulelor stem, precum şi punerea la dispoziţia părţilor, la cerere, a celulelor stem conservate, cu plata cheltuielilor aferente operaţiunilor prevăzute în contracte, efectuată în mod legal în baza contractelor, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, prevăzută în art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, întrucât această infracţiune implică organizarea sau efectuarea prelevării de celule de origine umană în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, ca profit ilicit. În cazul în care transportul celulelor stem în străinătate, în scopul prelucrării şi al stocării în condiţii de criogenie, s-a realizat fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant, sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de scoatere din ţară de celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant, prevăzută în art. 159 din Legea nr. 95/2006. (Decizia nr. 3021 din 7 octombrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană)

Avocat Paula VÂRBAN

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti