Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană


18 noiembrie 2014 | Paula VÂRBAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Dreptul sanatatii, RNSJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dispoziţiile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 incriminează organizarea şi/sau efectuarea prelevării şi/sau transplantului de organe, ţesuturi sau celule de origine umană în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, iar în dispoziţiile art. 159 din Legea nr. 95/2006 este incriminată introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. Organizarea sau efectuarea prelevării de celule stem, de către o societate cu activitate în domeniul sănătăţii umane, pe baza unor contracte având ca obiect recoltarea, transportul, prelucrarea şi stocarea în condiţii de criogenie a celulelor stem, precum şi punerea la dispoziţia părţilor, la cerere, a celulelor stem conservate, cu plata cheltuielilor aferente operaţiunilor prevăzute în contracte, efectuată în mod legal în baza contractelor, nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană, prevăzută în art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, întrucât această infracţiune implică organizarea sau efectuarea prelevării de celule de origine umană în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, ca profit ilicit. În cazul în care transportul celulelor stem în străinătate, în scopul prelucrării şi al stocării în condiţii de criogenie, s-a realizat fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant, sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de scoatere din ţară de celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant, prevăzută în art. 159 din Legea nr. 95/2006. (Decizia nr. 3021 din 7 octombrie 2013 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect trafic de organe, ţesuturi sau celule de origine umană)

Avocat Paula VÂRBAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică