Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii nr. 161/2003, în curând pe masa judecătorilor Curții Constituționale
18.11.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, Drept constitutional, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Constitutionala a Romaniei va analiza pe 27 noiembrie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata in litigiile in care mai multi primari din judetul Satu-Mare, printre care si primarul orasului Satu-Mare, au contestat in instanta raportul formulat de Agentia Nationala de Integritate, prin care s-a constatat ca acestia s-ar afla in incompatibilitate intrucat s-au incalcat, in opinia ANI, dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Potrivit textului mentionat, functia de primar si viceprimar este incompatibila cu, inter alia, functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

“Exceptia de neconstitutionalitate invocata in aceste cauze are ca obiect atat Legea nr. 161/2003 in ansamblul sau, cat si dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) in particular. In opinia noastra, aceste dispozitii vin in conflict cu mai multe prevederi din Legea fundamentala, printre care art. 1 alin. (3) si (5), art. 16 alin. (2), art. 74, art. 102, art. 114, art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (2). Decizia Curtii Constitutionale privind aceasta exceptie de neconstitutionalitate este foarte importanta intrucat in aceasta situatie se afla sute de primari, inclusiv primarul municipiului Sibiu si proaspat castigator al scrutinului prezidential, Klaus Werner Iohannis. Curtea Constitutionala va trebui, poate pentru prima oara de la data adoptarii acestei legi, sa faca o analiza complexa a acestor dispozitii in raport cu toate motivele de neconstitutionalitate invocate”, spune Alexandru Iavorschi, partener in cadrul IAVORSCHI/DUGNEANU.

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate invocate in toate aceste cauze vor fi reprezentati in fata instantei de contencios constitutional de avocatii IAVORSCHI/DUGNEANU.

Despre IAVORSCHI/DUGNEANU

IAVORSCHI/DUGNEANU este o societate de avocati de tip „boutique”, specializata pe domenii de practica bine definite, acolo unde avocatii asociati sunt in masura sa ofere servicii de asistenta juridica la nivel de excelenta, acestea fiind: achizitiile publice, litigiile fiscale, dreptul administrativ, contenciosul Curtii Europene a Drepturilor Omului, contenciosul constitutional, litigiile civile, dreptul european, insolventa, precum si dreptul penal si litigiile nascute in materia fondurilor structurale.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti