Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Interpretarea sintagmei „dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu”
20.11.2014 | Corina CIOROABĂ


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

A se vedea dezbaterea juridică din 13 februarie 2014: Evacuarea de drept comun, evacuată de Noile Coduri?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că stipularea în contractul de închiriere a clauzei potrivit căreia, în cazul în care locatarul nu va evacua spaţiul închiriat şi nu îl va pune la dispoziţia proprietarului în maximum 20 zile de la încetarea contractului, după expirarea acestei perioade „locatorul are dreptul de a lua în posesie spaţiul şi poate pătrunde în interior indiferent de opoziţia locatarului, având şi dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu”, nu semnifică faptul că după expirarea acestei perioade, proprietarul spaţiului devine în mod automat proprietarul de drept al bunurilor aflate în spaţiu şi în acest mod este îndreptăţit să primească suma ce reprezintă contravaloarea acestor bunuri. Înalta Curte a precizat că din interpretarea acestei clauze nu reiese că părţile au stabilit cu caracter de clauză penală valoarea prejudiciului suferit de reclamant pentru că societatea pârâtă nu a eliberat spaţiul în termenul stabilit, apreciind că sintagma „dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu” se referă la posibilitatea pe care o are locatorul de a elibera el însuşi spaţiul închiriat în măsura în care locatarul nu o face şi în niciun caz nu îi conferă acestuia dreptul de a primi suma ce reprezintă valoarea bunurilor aflate în spaţiu. (Decizia nr. 1219 din 27 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect reziliere contract de închiriere)

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate