Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Interpretarea sintagmei „dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu”


20 noiembrie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A se vedea dezbaterea juridică din 13 februarie 2014: Evacuarea de drept comun, evacuată de Noile Coduri?

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că stipularea în contractul de închiriere a clauzei potrivit căreia, în cazul în care locatarul nu va evacua spaţiul închiriat şi nu îl va pune la dispoziţia proprietarului în maximum 20 zile de la încetarea contractului, după expirarea acestei perioade „locatorul are dreptul de a lua în posesie spaţiul şi poate pătrunde în interior indiferent de opoziţia locatarului, având şi dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu”, nu semnifică faptul că după expirarea acestei perioade, proprietarul spaţiului devine în mod automat proprietarul de drept al bunurilor aflate în spaţiu şi în acest mod este îndreptăţit să primească suma ce reprezintă contravaloarea acestor bunuri. Înalta Curte a precizat că din interpretarea acestei clauze nu reiese că părţile au stabilit cu caracter de clauză penală valoarea prejudiciului suferit de reclamant pentru că societatea pârâtă nu a eliberat spaţiul în termenul stabilit, apreciind că sintagma „dreptul de a dispune după bunul plac de bunurile aflate în spaţiu” se referă la posibilitatea pe care o are locatorul de a elibera el însuşi spaţiul închiriat în măsura în care locatarul nu o face şi în niciun caz nu îi conferă acestuia dreptul de a primi suma ce reprezintă valoarea bunurilor aflate în spaţiu. (Decizia nr. 1219 din 27 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect reziliere contract de închiriere)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii