« Newsletter
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Presedintele a trimis Legea vanatorii inapoi la Parlament
19.03.2008 | JURIDICE.ro, Presedintia Romaniei

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

COMUNICAT

Ref. cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut ieri, 18 martie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Presedintele Romaniei semnaleaza ca Legea modifica acte normative care au transpus deja, „in mod corect si integral”, prevederile Directivei Habitate 92/43/CEE si ale Directivei Pasari 79/409/CEE – deja notificate Comisiei Europene – astfel ca intrarea sa in vigoare va duce la o implementare doar partiala a Directivelor europene.

De asemenea, cererea de reexaminare mentioneaza punctul 6 al Articolului unic al Legii, care prevede ca „evaluarea speciilor prevazute in anexa nr. 2 si aprobarea nivelului maxim de interventie pentru aceste specii se realizeaza de catre autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului”.Autoritatea publica centrala la care se face referire este Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, „autoritate ce nu are nici resursele financiare si nici capacitatea specializata pentru astfel de activitati, ducand in acest mod la imposibilitatea realizarii activitatii de evaluare”, atrage atentia presedintele Traian Basescu.

In continuare, seful statului precizeaza ca, prin utilizarea de termeni precum arii cu protectie integrala durabila sau zone cu protectie integrala stricta – nedefiniti corespunzator si care nu au corespondent in legislatia specifica din domeniu – se va da nastere posibilitatii ca „vanatoarea sa se realizeze pe suprafata ariilor naturale protejate, indiferent de categoria de management a acestora”.

Mai mult, Presedintele Romaniei apreciaza ca „inadmisibila” excluderea suprafetelor rezervatiilor stiintifice, a suprafetelor parcurilor nationale, a suprafetelor siturilor patrimoniului natural universal si a suprafetelor strict protejate din cadrul zonelor de importanta internationala din perimetrele ce nu se includ in fondurile de vanatoare, subliniind ca acest fapt contravine reglementarilor internationale si scopurilor pentru care aceste zone au fost create.

Presedintele Traian Basescu considera ca aspectele mentionate au un „impact devastator pentru mediu si pentru biodiversitatea tarii noastre si a patrimoniului mondial” si incalca, totodata, acquis-ul comunitar, acquis transpus in legislatia nationala, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement, prevazuta la art. 226-228 din Tratatul CE. seful statului atentioneaza, de asemenea, ca „procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor de stat membru se poate finaliza cu condamnarea Romaniei la plata unei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legislatiei comunitare”.

Departamentul de Comunicare Publica

Cuvinte cheie:
Secţiuni: _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD