« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii

ICCJ. Hotărâre executorie vs. hotărâre neexecutorie
24.11.2014 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

A se vedea și dezbaterile juridice din 10 februarie 2014: Încuviințarea executării silite, o instituție pe cale de dispariție?, respectiv din 24 iulie 2014: Pierdut instanță de executare. Găsitorului recompensă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 5 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a noului C. proc. civ., dispoziţiile noului C. proc. civ. privitoare la titlurile executorii se aplică şi hotărârilor judecătoreşti sau altor înscrisuri pronunţate, ori după caz, întocmite înainte de intrarea în vigoare a C. proc. civ. Prin urmare, chiar dacă potrivit art. 7208 din vechiul C. proc. civ., sub imperiul căruia s-a declanşat procesul civil, sentinţa civilă în cauză era executorie, având în vedere prevederile noului C. proc. civ., rezultă că sentinţa civilă pronunţată, în speţă, în luna octombrie 2013 a este supusă din punct de vedere al executării sale dispoziţiilor noului Cod de procedură, nefiind o hotărâre executorie (hotărâre dată în primă instanţă atacată cu apel), astfel că nu poate fi admisă cererea de suspendare a executării sentinţei. (Decizia nr. 2144 din 11 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, RNSJ

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Hotărâre executorie vs. hotărâre neexecutorie”

  1. ANONIM spune:

    Efectele hotararii judecatoresti sunt prevazute de legea sub imperiul careia a avut loc judecata, iar codul de procedura civila vechi dispunea ca anumite hotarari sunt executorii, chiar daca impotriva acestora poate fi exercitat apelul. Acestor hotarari nu le pot fi aplicate dispozitiile din codul nou referitoare la puterea executorie a hotararilor judecatoresti. In acest sens, dispozitiile lui 633 din codul nou se completeaza cu cele ale art. 632 alin. 2, potrivit carora „constituie titluri executorii hotararile executorii,”( …), ceea ce ar include si hotararile executorii pronuntate in temeiul codului vechi si impotriva carora poate fi exercitat apelul, solutie intarita de disp. art. 637, potrivit carora „punerea in executare a unei hotarari judecatoresti care constituie titlu executoriu se poate face numai pe riscul creditorului daca hotararea poate fi atacata cu apel sau recurs”… Prin aplicarea exclusiva a art. 633 nu ar mai fi posibila ipoteza legala prev. de art. 637. Este o parere.

  2. Cosmin BERCU spune:

    Si atunci executarea silita urmează a continua cu toate ca nu a fost pornită in baza unui titlu executoriu? Dacă tot se aplica Noul Cod, nu ar fi o situație de suspendare de drept? Art. 718 alin. 4 pct. 1 NCPC?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD