Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

Statutul Casei de Asigurări a Notarilor Publici


24.11.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Asigurări, Lege 9, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 845 din data de 20 noiembrie 2014 a fost publicată Hotărârea Congresului notarilor publici din România nr. 11/2014 pentru aprobarea Statutului Casei de Asigurări a Notarilor Publici din România.

Noul Statut al Casei de Asigurări a Notarilor Publici din România intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2015.
Casa de Asigurări a Notarilor Publici se organizează şi funcţionează în cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, având personalitate juridică, organe de conducere şi patrimoniu proprii.

Sunt asiguraţi ai Casei de Asigurări toţi notarii publici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.
Casa de Asigurări are drept scop asigurarea de răspundere civilă a notarului public în exerciţiu pentru prejudiciile cauzate prin fapte şi acte notariale, cu excepţia prejudiciilor cauzate prin fapte săvârşite cu intenţie.
Casa de Asigurări îşi desfăşoară activitatea prin autofinanţare. Mijloacele financiare ale Casei de Asigurări sunt formate din primele de asigurare, taxele de înscriere, donaţii, legate şi din alte surse legale.
Organele de conducere ale Casei de Asigurări sunt:
– congresul notarilor publici;
– consiliul de administraţie;
– preşedintele.

Valoarea primelor de asigurare anuale subscrise reprezintă opţiunea fiecărui notar public şi este cuprinsă între 1.000 şi 6.000 lei, pentru primul eveniment asigurat/an. Pentru producerea, în decursul aceluiaşi an, şi a altor evenimente asigurate în afara celui menţionat anterior se va achita franciză obligatorie în valoare de 10% din fiecare daună lichidabilă.
Primele de asigurare se vor depune în contul Casei de Asigurări sau la casieria acesteia integral, până cel târziu la data de 15 aprilie a anului în curs.
Limita maximă a despăgubirilor ce se acordă păgubitului sau notarului, după caz, este egală cu valoarea primelor de asigurare achitate de asigurat, multiplicată de 40 de ori, dar nu mai mult de 240.000 lei.
Dacă prejudiciul cauzat este mai mare decât prima subscrisă şi achitată, majorată de 40 de ori, asigurătorul nu este răspunzător pentru acoperirea diferenţei. În acest caz, pentru diferenţe de prejudiciu, notarul public rămâne singurul răspunzător faţă de persoana păgubită.
Contractul de asigurare constituie titlu executoriu pentru suma cuvenită cu titlu de primă de asigurare şi penalităţile aferente.
Asigurarea acoperă:
– prejudiciile cauzate de notarul public, din culpă, prin fapte proprii sau ale angajaţilor săi, în exercitarea atribuţiilor profesionale;
– prejudiciile produse de notarul public pentru valorile încredinţate în depozit, în afară de cazurile în care dispariţia, distrugerea sau pierderea acestora este urmare a unui caz fortuit ori caz de forţă majoră;
– prejudiciile produse de notarul public, ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorării documentelor originale date de clienţi în depozit, în vederea întocmirii actelor solicitate, limitate la costul de refacere a documentelor.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti