Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Activitățile Asociației “Henri Capitant”


24.11.2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Asociația “Henri Capitant” a prietenilor culturii juridice franceze a dat publicității vineri, 21 noiembrie 2014, o informare cu privire la activitățile asociației.

Vizibilitatea grupului român al Asociaţiei Henri Capitant a fost crescută prin refacerea integrală a site-ului oficial şi prin înfiinţarea – la iniţiativa secretarei generale – a paginii dedicate pe reţeaua de socializare Facebook, ambele fiind constant actualizate.

De asemenea, persoanele interesate au posibilitatea de a face cunoscute pe aceste două căi orice activităţi desfăşurate sau în care sunt implicate şi care au legătură cu cultura juridică franceză. Potrivit Statutului Asociaţiei, aceasta este o comunitate ştinţifică, un cadru minim de organizare: fiecare aderent este liber să ia iniţiativa de a organiza ceva şi este concomitent invitat să facă cunoscute intenţiile sau realizările sale, pentru a le putea difuza în cadrul reţelei internaţionale Capitant şi a-i sprijini, dacă este nevoie, realizarea.

Despre activitățile asociației:

1. Colocvii bilaterale

În data de 25 aprilie 2014, a avut loc la Facultatea de Drept din Bucureşti colocviul româno-panamez „Fides şi drept – valenţele actuale ale noţiunii de încredere”, cu participarea preşedintelui grupului panamez al Asociaţiei, profesorul Gilberto Boutin, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii Panama. Au participat totodată: conf. univ. dr. Mircea Bob, conf. univ. dr. Răzvan Dincă, lector. univ. dr. Codrin Macovei, asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir şi asist. univ. dr. Laura Toma. Colocviul a fost deschis de conf. univ. dr. Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept a Universităşii din Bucureşti. Lucrările colocviului sunt în curs de publicare.

2. Congresul internaţional anual 

Grupul român a fost consistent reprezentat anul acesta la congresul internaţional anual al Asociaţiei, desfăşurat în perioada 19-23 mai în Spania, prin membrii săi: conf. univ. dr. Mircea Bob (Preşedintele Grupului Român), conf. univ. dr. Răzvan Dincă, lector. univ. dr. Marius Harosa, lector. univ. dr. Alina Oprea şi asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Secretarul General al Grupului Român).
O informare completă asupra acestei participări şi a chestiunilor dezbătute acolo a fost publicată pe JURIDICE.ro.
Congresele internaţionale următoare vor avea loc în: Panama (2015), Germania (2016), Québec (2017), Italia (2018) şi Turcia (2019).

3. Cercul de drept francez

În toamna acestui an a fost iniţiat Cercul de drept francez. Este voba de reuniuni lunare, în cadrul cărora sunt atraşi în primul rând studenţii facultăţilor din Hexagon. Cadrul de dezbatere este flexibil, propunându-se spre discuţie o temă de actualitate şi de interes comun pentru dreptul francez şi cel român. Dezbaterea se realizează în limba franceză sub îndrumarea profesorilor, cu implicarea activă a studenţilor şi cu posibilitatea de atragere a practicienilor şi a invitaţilor străini francofoni. Ideea centrală este de a porni de la rădăcina legislativă (sau/şi jurisprudenţială ori doctrinară) comună franceză a respectivei probleme şi a vedea astăzi care sunt punctele comune sau separate de soluţionare a acesteia.

Globalizarea juridică actuală permite în final abordarea a cvasi orice temă, iar dezbaterea nu poate fi decât benefică pentru viitorii şi actualii jurişti. Prima ediţie a avut loc la Cluj-Napoca în data de 21 octombrie 2104, pe tema „Le conjoint survivant et la famille”, cu implicarea studenţilor de la masterul francofon „Droit privé comparé”. A doua ediţie a avut loc miercuri, 26 noiembrie 2014, ora 19:30, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, cu implicarea Centrului de cercetare în domeniul ştiinţelor penale şi a studenţilor Colegiului juridic franco-român de studii europene. Tema propusă a fost „L’exercice d’un droit prévu par la loi civile – fait justificatif prescrit par la loi pénale”. A treia ediţie şi ultima din acest an va fi găzduită de colegii de la Universitatea de Vest din Timişoara în data de 15 decembrie, cu tema „La France et la Roumanie face aux défis du droit européen”.

4. Colocviul turco-român 2015

Anul 2015 aduce organizarea primului colocviu comun turco-român al Asociaţiei Capitant, ce va avea loc în data de 13 martie, la Istanbul. Invitaţia a fost adresată de colegii din grupul turc, proaspăt revigorat anul trecut după câţiva ani de intrare în umbră. Acesta va fi urmat de organizarea reciproc similară a unui colocviu similar româno-turc în România, în toamna anului 2015.

5. Congresul anual 2015 

Congresul de anul viitor va avea loc în perioada 18-22 mai 2015, în Panama, tema generală fiind „Terţii”. Aceasta va fi divizată în patru rapoarte specializate: Terţii şi contractele, Terţii şi bunurile, Terţii şi procedura, respectiv Terţii şi dreptul public. Chestionarele detaliate în vederea redactării fiecăruia vor fi primite în ianuarie 2015, urmând să lansăm atunci o interogare în cadrul grupului nostru pentru a identifica doritorii de a întocmi rapoartele pentru România. Participarea la congres este liberă pentru orice membru doritor, nefiind condiţionată de prezentarea vreunui raport.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro