Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de „prestare de servicii”
24.11.2014 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

A se vedea și dezbaterea juridică din 15 septembrie 2014: Deductibilitatea cheltuielilor. Practica inspecției fiscale. Argumente în apărarea contribuabilului.

Judecătorul bulgar din Varna se întreabă, în materie fiscală, cu privire la noțiunea de „prestare de servicii”. (C-463/14)

Situația de fapt:
1. pârâta este Administrația Centrală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar trimiterea este realizată în primă instanță
2. posibilitatea ca noțiunea de prestare de servicii să cuprindă și situațiile contractelor de abonament privind prestarea serviciilor de consultanță, în care prestatorul, care dispune de personal calificat pentru prestarea serviciilor, s-a pus la dispoziția beneficiarului pe durata contractului și s-a obligat să se abțină de la încheierea unor contracte cu obiect similar cu concurenții beneficiarului
3. servicii de consultanță prestate pe bază de abonament
4. posibilitatea ca faptul generator al taxei să fie considerat că intervine la expirarea perioadei pentru care s-a convenit plata, fără să prezinte importanță dacă beneficiarul a apelat sau cât de des a apelat la serviciile pentru care consultantul s-a aflat la dispoziția sa
5. interpretarea ca fiind în sarcina prestatorului de servicii în cadrul unui contract de abonament de consultanță de a factura taxa pe valoarea adăugată la expirarea perioadei pentru care s-a convenit tariful aferent abonamentului sau această obligație ia naștere numai dacă beneficiarul a apelat la serviciile consultantului în respectiva perioadă fiscală.

Dispoziții incidente de drept UE: articolele 24 alineatul (1), 25 litera (b), 62 alineatul (2), 63 și 64 alin. (1) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată.

Mihaela MAZILU-BABEL
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti