Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Diplomatii vor pensii ca judecatorii
25.03.2008 | JURIDICE.ro, Presedintia Romaniei

COMUNICAT

REF: Cerere de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut luni, 24 martie, a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.80/2007 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular.

Cererea de reexaminare se refera la prevederea legii trimise spre promulgare conform careia "membrii personalului diplomatic si consular, precum si personalul de specialitate cu studii superioare-functionari publici si personal contractual – din cadrul Ministerului Afacerilor Externe beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din venitul lunar brut realizat, reprezentand salariul de baza si sporurile acordate potrivit legii, avut in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe cu o luna inainte de implinirea varstei de pensionare."

Presedintele Romaniei semnaleaza ca aceasta prevedere "determina o inechitate intre persoanele care au aceleasi studii, vechime, pregatire, importanta sociala si sistem de plata din fonduri bugetare” prin stabilirea unor pensii de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate in ultimele 12 luni de activitate sau din ultima luna de activitate.

Seful statului considera, deci, distinctia realizata prin acest act normativ „nejustificata si inechitabila", atragand atentia ca acest proces de diferentiere va genera "o migratie a persoanelor competente din celelalte institutii ale statului catre institutiile amintite ce beneficiaza de salarii si drepturi cu mult diferite de cele ale restului angajatilor din institutiile bugetare".

In continuare, presedintele Traian Basescu aminteste intentia elaborarii unui sistem unic de salarizare bugetara, relevand nevoia pentru elaborarea unui sistem unitar si echitabil privind drepturile de asigurari sociale, "in scopul asigurarii unui tratament egal tuturor categoriilor de personal care functioneaza in institutiile si autoritatile publice".  In baza argumentelor mentionate, seful statului opineaza ca "este nevoie de o lege care sa prevada acelasi calcul de pensie pentru toate categoriile de bugetari".

Departamentul de Comunicare Publica


Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.