« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Sancționarea magistraților aflați în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese
25.11.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în ședința de joi, 20 noiembrie 2014, adoptarea unei hotărâri de principiu cu privire la procedura de constatare şi sancţionare a incompatibilităţilor magistraţilor prevăzute de Legea nr. 176/2010 şi, respectiv, de Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 317/2004, după cum urmează:
1. În cazul judecătorilor şi procurorilor cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese, nu intervine direct şi automat eliberarea din funcţie, ci fapta constituie abatere disciplinară cu privire la care se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni:
a) diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 20% pe o perioadă de până la 6 luni;
b) mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la 1 an la o altă instanţă sau la un alt parchet, situate în circumscripţia altei curţi de apel ori în circumscripţia altui parchet de pe lângă curtea de apel;
c) suspendarea din funcţie pentru o perioadă de până la 6 luni;
d) excluderea din magistratură.

2. În cazul în care sancţiunea disciplinară care i se aplică unui judecător sau procuror faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este alta decât excluderea din magistratură, interdicţia menţionată (de a mai exercita orice funcţie sau demnitate publică ce face obiectul Legii nr. 176/2010) nu mai operează.

3. Prevederile Legii nr. 176/2010, cu privire la imposibilitatea aplicării sancţiunii avertismentului, sunt aplicabile judecătorilor şi procurorilor în toate cazurile, indiferent dacă Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat sau nu de Agenţia Naţională de Integritate.

4. În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu o faptă a unui judecător sau procuror cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de cel mult 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare prevăzut la art. 21 din Legea nr. 176/2010 sau, în cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenţiei, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, dacă legea nu dispune altfel.

 
Secţiuni: Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD