Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Sancționarea magistraților aflați în stare de incompatibilitate sau în conflict de interese
25.11.2014 | JURIDICE.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în ședința de joi, 20 noiembrie 2014, adoptarea unei hotărâri de principiu cu privire la procedura de constatare şi sancţionare a incompatibilităţilor magistraţilor prevăzute de Legea nr. 176/2010 şi, respectiv, de Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 317/2004, după cum urmează:
1. În cazul judecătorilor şi procurorilor cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese, nu intervine direct şi automat eliberarea din funcţie, ci fapta constituie abatere disciplinară cu privire la care se poate aplica una dintre următoarele sancţiuni:
a) diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 20% pe o perioadă de până la 6 luni;
b) mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la 1 an la o altă instanţă sau la un alt parchet, situate în circumscripţia altei curţi de apel ori în circumscripţia altui parchet de pe lângă curtea de apel;
c) suspendarea din funcţie pentru o perioadă de până la 6 luni;
d) excluderea din magistratură.

2. În cazul în care sancţiunea disciplinară care i se aplică unui judecător sau procuror faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este alta decât excluderea din magistratură, interdicţia menţionată (de a mai exercita orice funcţie sau demnitate publică ce face obiectul Legii nr. 176/2010) nu mai operează.

3. Prevederile Legii nr. 176/2010, cu privire la imposibilitatea aplicării sancţiunii avertismentului, sunt aplicabile judecătorilor şi procurorilor în toate cazurile, indiferent dacă Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat sau nu de Agenţia Naţională de Integritate.

4. În cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în legătură cu o faptă a unui judecător sau procuror cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de cel mult 6 luni de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare prevăzut la art. 21 din Legea nr. 176/2010 sau, în cazul în care cauza de incompatibilitate a încetat înainte de sesizarea Agenţiei, sancţiunea disciplinară poate fi aplicată în termen de 3 ani de la încetarea cauzei de incompatibilitate, dacă legea nu dispune altfel.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.