Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Galați. Abuz în serviciu, uz de fals, sustragere sau distrugere de înscrisuri, înșelăciune. Trimitere în judecată
24.11.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Galați. Abuz în serviciu, uz de fals, sustragere sau distrugere de înscrisuri, înșelăciune. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul teritorial Galați au dispus:
trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului B. E. C., la data faptelor prefect al judeţului Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi sustragere sau distrugere de înscrisuri,
trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B. A., pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de fals şi tentativă la înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna martie 2012, inculpatul B. A., în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.
Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galaţi–Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul B. E. C., în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi. La data de 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul B. E. C., prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la IPJ Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul B. E. C. a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august–noiembrie 2012.
Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către IPJ Galaţi–Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de IPJ Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul–verbal având ca obiect predarea–primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.

Primăria municipiului Galaţi se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 970.000 lei, reprezentând finanţarea de la buget a activităţii sportive a FCM „Dunărea” Galaţi, plus penalităţile până la data plăţii efective.

În vederea recuperării prejudiciului reţinut în cauză, de 970.000 lei, prin ordonanţa procurorului din data de 7 octombrie 2014, s-a dispus instituirea unui sechestru asigurător asupra bunurilor imobile (casă de locuit şi teren) şi mobile (un autoturism) aparţinând inculpatului B. E. C. în indiviziune cu alte persoane.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că, inculpatul B. E. C. a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un alt dosar, la data de 6 februarie 2014 (comunicatul nr. 95/VIII/3 din 6 februarie 2014), pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de prefect al judeţului Galaţi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.