Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

DNA. Constituire a unui grup infracţional, înşelăciune, spălare de bani. Arestare preventivă
24.11.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

 DNA. Constituire a unui grup infracţional, înşelăciune, spălare de bani. Arestare preventivă.

La solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie–Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie, judecătorii Tribunalului București au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatului, a inculpatului L. D., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
constituire a unui grup infracţional,
înşelăciune în formă continuată (34 de acte materiale),
spălare de bani în formă continuată (358 acte materiale),
– spălare de bani în formă continuată (22 acte materiale).

Din referatul întocmit de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La sfârşitul lunii ianuarie 2008, inculpatul L. D., împreună cu inculpata P. C. O. și alte persoane, a constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune în dauna SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, în prezent S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) SA, pentru obţinerea de beneficii financiare, grup care a acţionat coordonat până la sfârşitul lunii iunie 2008.
În calitate de lider al grupului şi-a asumat şi îndeplinit ca atribuţii următoarele activităţi : 
– a coordonat activitatea grupului; 
– a creat prin diverse modalităţi aparenţa existenţei bunurilor ce făceau obiectul contractelor comerciale de vânzare-cumpărare cu SC EGNATIA LEASING IFN (ROMÂNIA) SA;
– a organizat şi coordonat activitatea de broker a SC PRIME GROUP SRL, având drept scop racolarea şi atragerea de firme utilizatoare cărora le-a acordat „consultanţă”, le-a depus documentaţiile şi le-a susţinut cererile pentru obţinerea de finanţări în sistem leasing în dauna parţii vătămate;
– a coordonat şi controlat operaţiunile financiare şi a distribuit prin diverse mijloace sumele de bani obţinute prin infracţiuni; 
– a organizat formal activitatea de evidenţă contabilă a societăţii PRIME GROUP SRL. 
Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 34 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 74 de utilaje de construcţii, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional.
În aceeași perioadă, prin persoane interpuse, inculpatul L. D. a primit în contul unei firme pe care o controla în fapt, suma totală de 30.023.984,90 lei (transferată de către inculpata P. C. O. din contul SC PRIME GROUP SRL).
Ulterior, cunoscând provenienţa infracţională a acestor sume de bani, în scopul disimulării originii ilicite a sumei respective, inculpatul L. D. a transferat, prin mai multe operaţiuni bancare 29.638.608,92 lei, sumă de bani ce a fost introdusă într-un circuit financiar complex.
Din aceeași sumă totală de bani, tot prin persoane interpuse, inculpatul L. D. a retras cu titlu de „plăţi diverse” (disimulând adevărata natură a provenienţei sumelor de bani) suma de 202.500 lei în numerar, printr-un număr de 22 de operaţiuni.

Prejudiciul cauzat S.C. MARFIN LEASING IFN (ROMÂNIA) S.A. este în valoare de 31.770.417,71 lei, echivalentul a 8.515.572,4 euro.

Menţionăm că inculpatul L. D. a mai fost trimis în judecată pentru fapte similare (comunicatul nr. 189/VIII/3 din data de 8 martie 2013), într-un dosar din care s-a disjuns prezenta cauză.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate