Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Metodologia-cadru privind organizarea centrelor de consiliere şi orientare în carieră în sistemul de învăţământ superior


25 noiembrie 2014 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul muncii, Noutăți legislative, Universitaria
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din data de 24 noiembrie 2014 a fost publicat Ordinul ministrul educaţiei naţionale şi ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică nr. 650/2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea centrelor de consiliere şi orientare în carieră în sistemul de învăţământ superior din România.

Metodologia-cadru reglementează modul de organizare şi funcţionare a centrelor de consiliere şi orientare în carieră (CCOC), constituite ca structuri fără personalitate juridică la nivelul instituţiilor de învăţământ superior de stat sau particular din România.

Activitatea CCOC presupune:
1. Informarea, orientarea şi consilierea elevilor din anii terminali de liceu/studenţilor prin:
– consiliere educaţională şi vocaţională;
– consiliere şi evaluare psihologică;
– consiliere în carieră;
– elaborarea de materiale destinate informării, orientării şi consilierii.
2. Acţiuni legate de creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor şi absolvenţilor, prin:
– sesiuni de pregătire a portofoliului de angajare, simularea interviului de angajare;
– organizarea de prezentări de companii;
– sesiuni de formare pentru dezvoltarea competenţelor transversale ale studenţilor;
– realizarea de studii şi analize periodice privind abandonul universitar, integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, impactul serviciilor de consiliere şi orientare profesională, precum şi propunerea de măsuri pentru ameliorarea acestora;
– elaborarea şi aplicarea de instrumente specifice în scopul monitorizării inserţiei pe piaţa muncii;
– participări la activităţi organizate de către alumni.
3. Informarea şi consilierea elevilor asupra rutelor educaţionale şi ocupaţionale disponibile în cadrul curriculei universitare, a sistemului de credite transferabile la nivel universitar, în conformitate cu Registrul naţional al calificărilor în învăţământul superior şi Cadrul naţional al calificărilor, prin mijloace specifice precum sesiuni de prezentare de tip „zilele porţilor deschise”, târguri educaţionale, vizite tematice, etc.
4. Informarea şi consilierea studenţilor asupra rutelor educaţionale şi ocupaţionale din cadrul instituţiilor de învăţământ superior, pentru cicluri de învăţământ superioare.

CCOC trebuie să aibă în componenţă:
– psihologi cu atestat în specialitatea Psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională;
– consilieri de carieră;
– sociologi;
– cadre didactice cu expertiză în domeniul de specializare al studenţilor şi absolvenţilor.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro