Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Propunere legislativa. Toate dosarele profesionale ale magistratilor sa fie pastrate de catre CSM
27.03.2008 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

COMUNICAT 

Plenul Consiliului Superior propune Ministerului Justitiei completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, in sensul ca toate dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor, aflate in prezent in pastrarea altor institutii, sa fie transmise CSM in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a acestei dispozitii legale.

"Autoritatile si institutiile care, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii au avut atributii in ceea ce priveste pastrarea dosarelor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, au obligatia ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, sa le transmita Consiliului Superior al Magistraturii."

In actuala reglementare este prevazut:
"Consiliul Superior al Magistraturii intocmeste si pastreaza dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor."

Consiliul Superior al Magistraturii este unica autoritate abilitata sa intocmeasca si pastreze dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor si nu exista nici o justificare legala ca dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care in prezent nu mai sunt in functie, sa se afle in pastrarea altor autoritati.

Pastrarea dosarelor profesionale ale judecatorilor si procurorilor este atributia exclusiva a Consiliului Superior al Magistraturii, fara a se face distinctie intre judecatorii si procurorii care au exercitat aceste functii inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare si cei care se aflau in functii la intrarea in vigoare a acestui act normativ sau cei care au ocupat aceste functii dupa intrarea in vigoare a legii.

Cu toate ca legiuitorul nu face distinctie intre aceste situatii, actuala redactare a facut posibila interpretarea in sensul ca textul se refera numai la dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care se aflau in functie la data intrarii in vigoare a Legii nr. 317/2004, republicata, cu modificarile ulterioare sau au fost numiti in functie sub imperiul acestei legi. Lipsa unei precizari exprese, poate genera confuzii in interpretarea dispozitiilor art. 33.

Pentru fundamentarea acestei propuneri legislative s-a efectuat un studiu de drept comparat referitor la atributia de pastrare a dosarelor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, care vizeaza 6 state – Irlanda, Malta, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria.

Cu exceptia Irlandei, unde nu se intocmesc si nu se pastreaza dosare profesionale ale magistratilor, in celelalte 5 state se pastreaza dosare profesionale, cu precizarea ca in Malta acestea sunt pastrate de Administratia Instantelor sau de Comisia pentru Administratia Justitiei, atunci cand un magistrat a fost subiect al investigatiilor efectuate de aceasta Comisie, iar in Polonia dosarele profesionale nu se pastreaza de Consiliul National.

Referitor la autoritatile competente in redactarea si pastrarea dosarelor profesionale, situatia este urmatoarea:
– Malta – Administratia Instantelor sau Comisia pentru Administratia Justitiei (pentru judecatori);
– Procuratura Generala sau Departamentul de Politie (pentru procurori);
– Polonia – Presedintii instantelor;
– Slovenia – Ministerul Justitiei si Consiliul Judiciar:
– Bulgaria – Consiliul Judiciar Suprem;
– Ungaria – Oficiul Consiliului National pentru Justitie sau Ministerul Justitiei (pentru judecatorii detasati la Ministerul Justitiei);

In toate cele 5 state in care se intocmesc si se pastreaza dosare profesionale, informatiile cuprinse in aceste dosare sunt confidentiale. Se precizeaza ca, in Malta, dosarele pot fi consultate de seful de departament si personalul cu atributii in acest domeniu; dosarele Comisiei pentru Administrarea Justitiei pot fi consultate numai de catre membrii Comisiei. In Ungaria informatiile din dosarele profesionale pot fi furnizate numai unui organ judecatoresc, magistratul avand posibilitatea de a nega notificarea datelor solicitate fara acordul sau.

Cu exceptia Poloniei, nici unul dintre aceste state nu s-au confruntat cu modificari legislative sau organizationale care sa stipuleze transferul atributiei de pastrare a dosarelor profesionale de la o institutie la alta. In Polonia, in cazul unei reorganizari a institutiei, dosarele au fost transferate la institutia care i-a urmat in drepturi sau la arhiva.

Propunerea legislativa va fi inaintata Ministerului Justitiei in vederea valorificarii acesteia pe calea unei initiative legislative.

Judecator Cecilia Morariu,
Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.