« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014: Unele aspecte cu privire la ordonanța președințială | Ion Deleanu
28.11.2014 | Ioana-Bianca TOFAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. emerit dr. Ion Deleanu a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014, articolul intitulat „Unele aspecte cu privire la ordonanța președințială”.

În prezentul articol, autorul realizează o analiză a aspectelor ce privesc procedura specială a ordonanței președințiale, respectiv concretizează expresia trăsăturilor acestei proceduri, elementele ce o compun, dar tratează și anumite chestiuni controversate întâlnite în materia acesteia.

În prima parte a articolului se realizează o prezentare a considerentelor liminare ale procedurii ordonatei președințiale, respectiv faptul că aceasta se bucură de natură contencioasă, astfel încât adoptarea presupune un cadru caracterizat de contradictorialitate, ce are ca obiect adoptarea de către instanța competentă, în cazurile ale căror temeiuri de fapt prezintă caracter urgent, a unei hotărâri provizorii în vederea remedierii unei situații conflictuale sau a prevenirii unor consecințe iminente și păgubitoare.

A doua parte a articolului tratează chestiuni controversate din materia ordonanței președințiale, astfel una dintre acestea se referă la aplicabilitatea dispoziției prevăzute de art. 6 par. 1 din Convenția europeană. Ținând seama că adeseori hotărârea prin care se încuviințează măsura provizorie este pusă în executare pe o perioadă îndelungată și în numeroase cazuri drepturile și obligațiile deduse judecății, la care se referă articolul, produc aceleași efecte, instanța europeană susține că nu întotdeauna deficiențele din materie pot fi remediate cu ajutorul procedurii „principale”, fiind posibil ca prejudiciul suferit să devină ireversibil. Dispozițiile Codului de procedură civilă, dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, oferă posibilitatea verificării conformității hotărârilor instanțelor române cu dispoziția europeană prin exercitarea căii de atac a apelului, dar conferă și posibilitatea transformării cererii de ordonanță președințială într-una de drept comun, un alt argument al aplicabilității Convenției fiind acela care arată că ordonanța nu se bucură de autoritate de lucru judecat asupra cererii ce privește fondul. Concluzionând, Curtea Constituțională a admis posibilitatea aplicării art. 6 part. 1 din Convenție în materia ordonatei președințiale. Un alt aspect controversat se referă la admisibilitatea cererii de ordonanță președințială în procedura contenciosului administrativ, controversa fiind iscată de faptul că ordonanța președințială este, în principiu, aplicabilă în orice materie, dacă în acea materie legea nu a stabilit o procedură specială, exclusivă, dar și de faptul că Legea nr. 554/2004 guvernează o altă procedură pentru soluționarea grabnică a unor situații de urgență, dar, cu toate similitudinile dintre dispozițiile Codului de procedură civilă și cele prevăzute de legea contenciosului administrativ, admisibilitatea ordonanței în fața instanțelor contenciosului administrativ nu își găsește aplicarea în totalitate.

Al treilea aspect, încă discutabil, este acela privind problema competenței instanței în caz de strămutare a procesului deoarece efectul strămutării procesului este acela al dezînvestirii instanței și trimiterea cauzei spre soluționare unei alte instanței egale în grad, care, formal, n-ar fi fost competentă teritorial. Aspectul a fost clarificat de instanța supremă care a apreciat că strămutarea judecății ce vizează fondul dreptului nu determină lăsarea fără temei a soluționării ordonanței președințiale către instanța inițial învestită, strămutarea vizând doar cererea principală, nu și pe cea de ordonanță președințială. Reglementările Codului de procedură civilă prevăd posibilitatea prorogării judecătorești a competenței teritoriale, soluție oferită de art. 997, contrară cu cea a instanței supreme, arată că instanța competentă să soluționeze ordonanța este instanța competența să se pronunțe în primă instanță asupra fondului dreptului, astfel încât după admiterea cererii de strămutare, prima instanță va fi considerată instanța la care s-a făcut strămutarea.

Ultimul aspect controversat pus în discuție de autorul articolului privește căile de atac ale ordonanței președințiale deoarece hotărârea judecătorească ce poartă denumirea de „ordonanță președințială” este susceptibilă de atac prin exercitarea numai a apelului, dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, potrivit art. 999 C. proc. civ. Împotriva executării ordonanței se poate formula contestație la executare, În ceea ce privește admisibilitatea revizuirii, aspectele sunt controversate.

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Procedură civilă, Revista revistelor juridice

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD