Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014: Unele aspecte cu privire la ordonanța președințială | Ion Deleanu


28.11.2014 | Ioana-Bianca TOFAN
Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. emerit dr. Ion Deleanu a publicat, în Revista Română de Jurisprudență nr. 2/2014, articolul intitulat „Unele aspecte cu privire la ordonanța președințială”.

În prezentul articol, autorul realizează o analiză a aspectelor ce privesc procedura specială a ordonanței președințiale, respectiv concretizează expresia trăsăturilor acestei proceduri, elementele ce o compun, dar tratează și anumite chestiuni controversate întâlnite în materia acesteia.

În prima parte a articolului se realizează o prezentare a considerentelor liminare ale procedurii ordonatei președințiale, respectiv faptul că aceasta se bucură de natură contencioasă, astfel încât adoptarea presupune un cadru caracterizat de contradictorialitate, ce are ca obiect adoptarea de către instanța competentă, în cazurile ale căror temeiuri de fapt prezintă caracter urgent, a unei hotărâri provizorii în vederea remedierii unei situații conflictuale sau a prevenirii unor consecințe iminente și păgubitoare.

A doua parte a articolului tratează chestiuni controversate din materia ordonanței președințiale, astfel una dintre acestea se referă la aplicabilitatea dispoziției prevăzute de art. 6 par. 1 din Convenția europeană. Ținând seama că adeseori hotărârea prin care se încuviințează măsura provizorie este pusă în executare pe o perioadă îndelungată și în numeroase cazuri drepturile și obligațiile deduse judecății, la care se referă articolul, produc aceleași efecte, instanța europeană susține că nu întotdeauna deficiențele din materie pot fi remediate cu ajutorul procedurii „principale”, fiind posibil ca prejudiciul suferit să devină ireversibil. Dispozițiile Codului de procedură civilă, dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, oferă posibilitatea verificării conformității hotărârilor instanțelor române cu dispoziția europeană prin exercitarea căii de atac a apelului, dar conferă și posibilitatea transformării cererii de ordonanță președințială într-una de drept comun, un alt argument al aplicabilității Convenției fiind acela care arată că ordonanța nu se bucură de autoritate de lucru judecat asupra cererii ce privește fondul. Concluzionând, Curtea Constituțională a admis posibilitatea aplicării art. 6 part. 1 din Convenție în materia ordonatei președințiale. Un alt aspect controversat se referă la admisibilitatea cererii de ordonanță președințială în procedura contenciosului administrativ, controversa fiind iscată de faptul că ordonanța președințială este, în principiu, aplicabilă în orice materie, dacă în acea materie legea nu a stabilit o procedură specială, exclusivă, dar și de faptul că Legea nr. 554/2004 guvernează o altă procedură pentru soluționarea grabnică a unor situații de urgență, dar, cu toate similitudinile dintre dispozițiile Codului de procedură civilă și cele prevăzute de legea contenciosului administrativ, admisibilitatea ordonanței în fața instanțelor contenciosului administrativ nu își găsește aplicarea în totalitate.

Al treilea aspect, încă discutabil, este acela privind problema competenței instanței în caz de strămutare a procesului deoarece efectul strămutării procesului este acela al dezînvestirii instanței și trimiterea cauzei spre soluționare unei alte instanței egale în grad, care, formal, n-ar fi fost competentă teritorial. Aspectul a fost clarificat de instanța supremă care a apreciat că strămutarea judecății ce vizează fondul dreptului nu determină lăsarea fără temei a soluționării ordonanței președințiale către instanța inițial învestită, strămutarea vizând doar cererea principală, nu și pe cea de ordonanță președințială. Reglementările Codului de procedură civilă prevăd posibilitatea prorogării judecătorești a competenței teritoriale, soluție oferită de art. 997, contrară cu cea a instanței supreme, arată că instanța competentă să soluționeze ordonanța este instanța competența să se pronunțe în primă instanță asupra fondului dreptului, astfel încât după admiterea cererii de strămutare, prima instanță va fi considerată instanța la care s-a făcut strămutarea.

Ultimul aspect controversat pus în discuție de autorul articolului privește căile de atac ale ordonanței președințiale deoarece hotărârea judecătorească ce poartă denumirea de „ordonanță președințială” este susceptibilă de atac prin exercitarea numai a apelului, dacă prin legi speciale nu se prevede altfel, potrivit art. 999 C. proc. civ. Împotriva executării ordonanței se poate formula contestație la executare, În ceea ce privește admisibilitatea revizuirii, aspectele sunt controversate.

Ioana-Bianca TOFAN

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro