Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Banner BA-02
Flux informații

Camelia Toader a participat la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod

28 noiembrie 2014 | JURIDICE.ro

Institutul Național al Magistraturii a dat publicității joi, 27 noiembrie 2014, un comunicat cu privire la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, ce a avut loc pe 24-25 noiembrie, la sediul INM.

Comunicatul integral:

”În perioada 24-25 noiembrie 2014 s-a desfășurat la Institutul Național al Magistraturii cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene. Invitatul special al acestei conferințe a fost doamna profesor dr. Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care în mod constant sprijină activitățile de formare ale INM și ale EuRoQuod.

În prelegerea sa, doamna judecător Camelia Toader s-a referit la aspecte privind repartizarea competențelor între instanțele naționale și Curtea de Justiție în domeniul protecției consumatorilor, a analizat jurisprudența relevantă a CJUE în interpretarea Directivei (CEE) nr. 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, din perspectiva diferențierii de alte directive, a domeniului material de aplicare, precum și a interpretării noțiunii de dezechilibru semnificativ. Doamna judecător a menționat și importanța autonomiei procedurale și instituționale a statelor membre în domeniul protecției consumatorilor. De asemenea, a oferit o analiză a jurisprudenței recente a CJUE în materia protecției consumatorilor, deosebit de utilă în practica instanțelor în perioada actuală.

La lucrările conferinței au mai abordat problema protecției consumatorilor doamna judecător dr. Diana Ungureanu și domnul Bogdan Dumitrache, ambii formatori ai Institutului Național al Magistraturii, în special din perspectiva autonomiei procedurale naționale, în contextul executării silite.

În prima zi a Conferinței, doamna judecător dr. Gabriela Florescu a discutat modificările aduse de Regulamentul (UE ) nr. 1215/2012 în materia competenței judiciare, recunoașterii și executării hotărârilor civile și comerciale, regulament care va începe să se aplice începând cu data de 10 ianuarie 2015 și care abrogă Regulamentul Bruxelles I.

Discuțiile au continuat cu prezentarea domnului subsecretar de stat Horațiu Răzvan Radu, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care, ca și în numeroase alte ocazii, a vorbit despre problemele de actualitate în jurisprudența CJUE din perspectiva agentului guvernamental.

De asemenea, doamna judecător Irina Cioponea, membru în EuRoQuod de la Tribunalul Prahova, a analizat problematica amenzilor și infracțiunilor în domeniul concurenței din punct de vedere al dreptului Uniunii Europene și al CEDO.

În finalul conferinței, domnul Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a răspuns ca de fiecare dată invitației membrilor rețelei și a dezbătut problemele actuale în materia nediscriminării, în special cu privire la tratamentul diferențiat pe criteriu de vârstă.

Institutul Național al Magistraturii mulțumește tuturor invitaților care au susținut prelegeri și au contribuit la dezbateri pe marginea unor teme de interes pentru magistrați, precum și membrilor rețelei EuRoQuod pentru participarea la Conferință și pentru interesul manifestat pe parcursul desfășurării lucrărilor.”

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership