Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Camelia Toader a participat la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod


28 noiembrie 2014 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Institutul Național al Magistraturii a dat publicității joi, 27 noiembrie 2014, un comunicat cu privire la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, ce a avut loc pe 24-25 noiembrie, la sediul INM.

Comunicatul integral:

”În perioada 24-25 noiembrie 2014 s-a desfășurat la Institutul Național al Magistraturii cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene. Invitatul special al acestei conferințe a fost doamna profesor dr. Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care în mod constant sprijină activitățile de formare ale INM și ale EuRoQuod.

În prelegerea sa, doamna judecător Camelia Toader s-a referit la aspecte privind repartizarea competențelor între instanțele naționale și Curtea de Justiție în domeniul protecției consumatorilor, a analizat jurisprudența relevantă a CJUE în interpretarea Directivei (CEE) nr. 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, din perspectiva diferențierii de alte directive, a domeniului material de aplicare, precum și a interpretării noțiunii de dezechilibru semnificativ. Doamna judecător a menționat și importanța autonomiei procedurale și instituționale a statelor membre în domeniul protecției consumatorilor. De asemenea, a oferit o analiză a jurisprudenței recente a CJUE în materia protecției consumatorilor, deosebit de utilă în practica instanțelor în perioada actuală.

La lucrările conferinței au mai abordat problema protecției consumatorilor doamna judecător dr. Diana Ungureanu și domnul Bogdan Dumitrache, ambii formatori ai Institutului Național al Magistraturii, în special din perspectiva autonomiei procedurale naționale, în contextul executării silite.

În prima zi a Conferinței, doamna judecător dr. Gabriela Florescu a discutat modificările aduse de Regulamentul (UE ) nr. 1215/2012 în materia competenței judiciare, recunoașterii și executării hotărârilor civile și comerciale, regulament care va începe să se aplice începând cu data de 10 ianuarie 2015 și care abrogă Regulamentul Bruxelles I.

Discuțiile au continuat cu prezentarea domnului subsecretar de stat Horațiu Răzvan Radu, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care, ca și în numeroase alte ocazii, a vorbit despre problemele de actualitate în jurisprudența CJUE din perspectiva agentului guvernamental.

De asemenea, doamna judecător Irina Cioponea, membru în EuRoQuod de la Tribunalul Prahova, a analizat problematica amenzilor și infracțiunilor în domeniul concurenței din punct de vedere al dreptului Uniunii Europene și al CEDO.

În finalul conferinței, domnul Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a răspuns ca de fiecare dată invitației membrilor rețelei și a dezbătut problemele actuale în materia nediscriminării, în special cu privire la tratamentul diferențiat pe criteriu de vârstă.

Institutul Național al Magistraturii mulțumește tuturor invitaților care au susținut prelegeri și au contribuit la dezbateri pe marginea unor teme de interes pentru magistrați, precum și membrilor rețelei EuRoQuod pentru participarea la Conferință și pentru interesul manifestat pe parcursul desfășurării lucrărilor.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii