Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Camelia Toader a participat la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod
28.11.2014 | JURIDICE.ro

Institutul Național al Magistraturii a dat publicității joi, 27 noiembrie 2014, un comunicat cu privire la cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, ce a avut loc pe 24-25 noiembrie, la sediul INM.

Comunicatul integral:

”În perioada 24-25 noiembrie 2014 s-a desfășurat la Institutul Național al Magistraturii cea de-a VI-a conferință a EuRoQuod, rețeaua națională de judecători coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene. Invitatul special al acestei conferințe a fost doamna profesor dr. Camelia Toader, judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care în mod constant sprijină activitățile de formare ale INM și ale EuRoQuod.

În prelegerea sa, doamna judecător Camelia Toader s-a referit la aspecte privind repartizarea competențelor între instanțele naționale și Curtea de Justiție în domeniul protecției consumatorilor, a analizat jurisprudența relevantă a CJUE în interpretarea Directivei (CEE) nr. 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, din perspectiva diferențierii de alte directive, a domeniului material de aplicare, precum și a interpretării noțiunii de dezechilibru semnificativ. Doamna judecător a menționat și importanța autonomiei procedurale și instituționale a statelor membre în domeniul protecției consumatorilor. De asemenea, a oferit o analiză a jurisprudenței recente a CJUE în materia protecției consumatorilor, deosebit de utilă în practica instanțelor în perioada actuală.

La lucrările conferinței au mai abordat problema protecției consumatorilor doamna judecător dr. Diana Ungureanu și domnul Bogdan Dumitrache, ambii formatori ai Institutului Național al Magistraturii, în special din perspectiva autonomiei procedurale naționale, în contextul executării silite.

În prima zi a Conferinței, doamna judecător dr. Gabriela Florescu a discutat modificările aduse de Regulamentul (UE ) nr. 1215/2012 în materia competenței judiciare, recunoașterii și executării hotărârilor civile și comerciale, regulament care va începe să se aplice începând cu data de 10 ianuarie 2015 și care abrogă Regulamentul Bruxelles I.

Discuțiile au continuat cu prezentarea domnului subsecretar de stat Horațiu Răzvan Radu, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care, ca și în numeroase alte ocazii, a vorbit despre problemele de actualitate în jurisprudența CJUE din perspectiva agentului guvernamental.

De asemenea, doamna judecător Irina Cioponea, membru în EuRoQuod de la Tribunalul Prahova, a analizat problematica amenzilor și infracțiunilor în domeniul concurenței din punct de vedere al dreptului Uniunii Europene și al CEDO.

În finalul conferinței, domnul Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a răspuns ca de fiecare dată invitației membrilor rețelei și a dezbătut problemele actuale în materia nediscriminării, în special cu privire la tratamentul diferențiat pe criteriu de vârstă.

Institutul Național al Magistraturii mulțumește tuturor invitaților care au susținut prelegeri și au contribuit la dezbateri pe marginea unor teme de interes pentru magistrați, precum și membrilor rețelei EuRoQuod pentru participarea la Conferință și pentru interesul manifestat pe parcursul desfășurării lucrărilor.”


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.