Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti

Curtea de Apel Constanța sesizează CJUE în privința timbrului de mediu. UPDATE: Cauza a fost înregistrată la CJUE. UPDATE: radiere


12 octombrie 2016 | Viorel PAPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

12 octombrie 2016: Cauza C-236/15, Antoci, a fost radiată prin Ordonanța Curții din 23 septembrie 2016:
1. Prin scrisoarea din 17 iunie 2016, grefa Curții a transmis instanței de trimitere Hotărârea pronunțată la 9 iunie 2016 în cauza C‑586/14, Budișan (EU:C:2016:421), invitând‑o să îi indice dacă, în lumina acestei hotărâri, dorea să își mențină trimiterea preliminară.
2. Prin scrisoarea din 11 iulie 2016, primită la grefa Curții la 18 iulie 2016, Curtea de Apel Constanța a informat Curtea că nu înțelege să își mențină trimiterea preliminară.
3. În aceste condiții, se impune ca, în temeiul articolului 100 din Regulamentul de procedură al Curții, să se dispună radierea prezentei cauze din registrul Curții.

***

28 mai 2015: UPDATE: Cauza a fost înregistrată pe rolul Curții de Justiție: C-236/15, Antoci.

Aşa cum v-am ţinut la curent până în prezent, vă informăm că, într-un dosar, Curtea de Apel Constanţa a sesizat, prin Încheierea din 26 noiembrie 20154, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa timbrului de mediu.

În concret, Curtea de la Constanţa va adresa următoarea întrebare Curţii de la Luxemburg: ”Se opune art. 110 din TFUE la stabilirea, conform art. 4 lit. a din OUG nr. 9/2013, a obligaţiei de a plăti timbrul de mediu pentru autovehiculele de ocazie provenite din spaţiul comunitar cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprietar din România şi atribuirea unui certificat de înmatriculare şi a numărului de înmatriculare?”

Mai pe înţelesul tuturor, se întreabă dacă este compatibilă cu legislaţia europeană instituirea unei taxe speciale auto la momentul introducerii în parcul auto naţional al României a unui autovehicul înmatriculat anterior pe teritoriul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Reamintim că, potrivit art. 267 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în această privinţă este obligatorie deoarece solicitarea a fost formulată în recurs şi are o legătură indisolubilă cu fondul cauzei.

Totodată, vă informăm că la nivelul Curţii de Apel Constanţa se află mai multe dosare în pronunţare asupra aceleiaşi probleme de drept: sesizarea CJUE în privinţa timbrului de mediu.

Av. Viorel PAPU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică