Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Interviuri, SELECTED

Cornel Popa: Avocatura reprezintă ideea de libertate, de deschidere intelectuală, un teren dintre cele mai fertile pentru reușita prin propriile forțe

2 decembrie 2014 | Alina MATEI

Alina Matei: Mă bucur, Cornel, că ne revedem. Recent, mai exact în vara aceasta, ai fost nominalizat printre avocații români de top de către publicația americană “Best Lawyers”, alături de alți colegi avocați din cadrul ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII și din Baroul București. Înainte de a te întreba cum e să fii avocat de top, vreau să știu de ce avocat?

Cornel Popa: Avocatura reprezintă, printre multe altele, ideea de libertate, de deschidere intelectuală, un teren dintre cele mai fertile pentru reușita prin propriile forțe. Așa încât, opțiunea a fost evidentă.

Alina Matei: Alegerea ta a fost avocatura, dar a fost și să devii un avocat de top? Pare firesc după ani și ani de muncă, dar noi știm că nu e întotdeauna așa. A fost un vis devenit realitate?

Cornel Popa: Sper să nu dezamăgesc, dar, deși nu le ignor, nici nu urmăresc cu prea mare atenție topurile din avocatură. Este greu de făcut o clasificare a avocaților în funcție de criterii care să fie acceptabile în mod unanim. Recent, am avut de depus o ofertă într-o procedură de selecție, iar unul dintre criteriile de punctare era numărul de dosare arbitrale câștigate. Problema este că succesul în astfel de dosare este o chestiune extrem de relativă, care depinde în primul rând de atingerea obiectivelor urmărite de client mai mult decât strictamente de rezultatul procesual obținut. De aceea, cred că aspectul cel mai important este să înțelegi obiectivele clientului, iar apoi să faci clientul să înțeleagă ce anume din ceea ce dorește el se poate realiza din punct de vedere practic.

Alina Matei: Cornel, ești fondator al uneia dintre cele mai renumite case de avocatură din România, ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII. Firma a crescut foarte mult în ultimii ani. Cum sunt avocații care se alătură echipei? Ce calități trebuie să aibă un avocat pentru a ajunge la ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII?

Cornel Popa: Ne place ca avocații noștri să fie oameni capabili să lucreze în echipă, bine-știutori în domeniul dreptului, la zi cu tendințele importante din aria de practică în care doresc să activeze, interesați de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Vestea mai puțin bună pentru tinerii avocați este că piața avocaturii a intrat într-o perioadă de stabilitate, în care dezvoltările rapide, cu rate de creștere exponențiale, vor fi din ce în ce mai rare, așa încât ei vor trebui să aibă mai multă răbdare decât generațiile anterioare în ceea ce privește posibilitățile lor de promovare individuală.

Alina Matei: Ai experiență pe litigii, arbitraj (inclusiv internațional), mediere, toate în scopul apărării intereselor clientului. Avem aproape noi Coduri de procedură civilă și civil, noi reguli de procedură arbitrală ale Curții de Arbitraj de pe lângă CCIR sau reguli de Arbitraj ale Curții de Arbitraj Internațional de la Londra sau modificări ale Legii medierii care încearcă să-și găsească drumul. Care este preferința ta? Eu chiar nu înțeleg de ce nu aleg avocații să-și aleagă judecătorii, adică arbitrii… Vezi în viitor o modificare de substanță în soluționarea litigiilor, adică ponderea să o aibă arbitrajul și medierea? În SUA, foarte puține dispute comerciale, adică litigii cu profesioniști, ajung în instanță. Se rezolvă prin mediere aproape toate.

Cornel Popa: Deși mi-am început profesia în instanțele judecătorești, după primii ani m-am depărtat de profilul litigantului pur. În prezent, timpul profesional îmi este consumat de arbitrajul comercial și de activitatea de consultanță în domenii cum sunt petrolul și gazele, achizițiile și contractele comerciale în general.

Arbitrajul are la noi o tradiție deosebită, dar care a avut de suferit în ultimii ani din motive relativ bine cunoscute. Chiar și așa, arbitrajul rămâne o opțiune pe care noi o recomandăm, în anumite condiții, cu deplină încredere pentru clienții noștri.

Am făcut însă foarte recent o statistică a dosarelor noastre arbitrale și am constatat că aproximativ jumătate din acestea se finalizează în mod amiabil, prin înțelegerea părților (spre deosebire de dosarele de instanță, unde cred că rata de soluționare amiabilă este infinit mai mică). În ceea ce mă privește, întotdeauna am sprijinit varianta negocierilor dintre părți, chiar în situația în care ne aflam în mijlocul unor proceduri arbitrale avansate. Aceasta deoarece, de obicei, obiectivul clienților noștri este de a obține o soluționare cât mai rapidă, ieftină și previzibilă a disputelor în care se află, așa încât, în mod frecvent, opțiunea negocierilor este și cea mai eficientă din punctul de vedere al timpului și banilor alocați pentru finalizarea unui dosar. Desigur, pentru ca negocierile să aibă succes, este esențial ca partea adversă să fie asistată și ea de avocați care să adopte poziții rezonabile, ceea ce, din păcate, nu este întotdeauna cazul…

În ceea ce privește medierea, ca instituție, ea încă își caută locul și acceptarea de către membrii profesiilor juridice tradiționale. Personal, am simțit utilitatea medierii atunci când, deși părțile își doreau o înțelegere amiabilă, aveau dificultăți în a discuta deschis și direct una cu cealaltă din cauza exceselor comise în trecut și a lipsei de încredere generate de astfel de excese. Mediatorul, ca terță parte absentă din vechile conflicte care au generat litigiul dintre părți, poate aduce echilibrul și realismul necesare pentru a determina părțile să renunțe la pretențiile lor maximale, cu șanse mici de a fi valorificate practic.

Alina Matei: Ce proiect ți-a mâncat nopțile? Mai e criză, ce crezi?

Cornel Popa: Încerc să îmi păstrez nopțile pentru mine… sigur, reușita poate fi totală, dar nu are rost să vorbesc despre asta, deoarece cred că mai toată lumea este în aceeași situație.

Contextul actual este unul ciudat. Prudența investitorilor pare să ne spună că este criză. Sper să nu ajungem peste câțiva ani în situația de a ne uita în urmă și de a ne aminti cu nostalgie despre această perioadă. Cred însă că oportunități de investiții există – în domenii cum sunt agricultura, resursele naturale, etc. Este însă foarte important pentru România ca economia să facă pasul către industrii cu valoare adăugată mare. Visez la momentul în care vom avea companii multinaționale cu capital românesc și cu sediul în țară.

Alina Matei: Ai lucrat la numeroase drafturi de acte normative. Ce lege pentru motivarea tinerilor ai face? Scurtă, gen Listen. Then act. (așa cum apare ca și motto pe pagina ta de prezentare).

Cornel Popa: Anul trecut s-au adoptat mai bine de 500 de acte normative noi (estimare care include aici numai legile, ordonanțele și hotărârile de guvern). Noi suferim cel mai mult dintr-un exces de reglementare și de lipsa corelării între diverse norme, iar nu din lipsa legilor. Problema apare la capitolul aplicării legii și a sancțiunilor aferente. Mi-aș dori să trăiesc într-un mediu în care aplicarea legii să fie rațională, constantă, previzibilă și inevitabilă.

Tinerii cred că nu au voie să aștepte legi pentru a fi motivați. Important este să aibă încredere în ei, să își cultive idealurile și să nu le piardă pe parcurs.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Cornel Popa: Aș prefera un mesaj de mulțumire și de admirație pentru redactorii JURIDICE.ro, care fac o treabă excelentă. Cititorii nu au decât de câștigat dacă vor rămâne aproape.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Cornel Popa: Întotdeauna, cu plăcere.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică