Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM a admis cererea de aparare a reputatiei procurorului Ilie Piciorus
02.04.2008 | JURIDICE.ro, CSM

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

COMUNICAT

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de aparare a reputatiei profesionale a domnului Ilie Piciorus, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sedinta din 27 martie 2008.

Domnul Ilie Piciorus, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a invocat alterarea dreptului la integritatea imaginii socio-profesionale prin aparitia in publicatia "Gazeta de Oradea" din 30 ianuarie 2008 a unui articol denigrator, care a publicat un interviu cu procurorul Alexandru Lele din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor sub titlul "Alexandru Lele – inceputul sfarsitului pentru Adrian Nastase".

In materialul de presa se fac trimiteri vexatorii cu privire la probitatea morala si profesionala a procurorului Ilie Piciorus.

Verificarile realizate de Inspectia Judiciara atesta in mod neechivoc ca interviul acordat de procurorul Alexandru Lele, fost ziarist la publicatia "Gazeta de Oradea" este un conglomerat nefericit intre pretinse fapte si atitudini reprobabile ale procurorului Piciorus Ilie si judecati de valoare, distinctia dintre probatiunea faptelor materiale si demonstrarea rigorii judecatilor de valoare nefiind posibila. Aspectele si imprejurarile semnalate de procurorul Alexandru Lele in interviul din „Gazeta de Oradea” au facut in integralitatea lor, obiectul unor verificari la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie sub nr. 536/C/122/2005 din 14.06.2005 si Consiliul Superior al Magistraturii sub nr. 655/DIJ/2005. Din continutul Notei Inspectiei Judiciare nr. 655/DIJ/2005, prin care se propunea clasarea lucrarii, rezulta cadrul procesual penal in care procurorul Ilie Piciorus, in calitatea sa de procuror sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a organizat si planificat activitatea de urmarire penala in dosarele privind pe Alexandru Lele si procurorul Cristian Nicolae Panait.

Din verificarea evidentelor penale existente la nivelul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a rezultat ca "nu se poate stabili o legatura cauzala intre luarea de catre procurorul Ilie Piciorus a dosarelor aflate in lucru la procurorul Panait Nicolae Cristian, redistribuirea acestora altui procuror si decesul acestuia; pentru perioada analizata nu s-au identificat in conduita procurorului Ilie Piciorus aspecte de natura sa determine socul emotional pe fondul caruia s-a produs decesul procurorului Panait Nicolae Cristian". Din continutul Notei Inspectiei Judiciare rezulta ca ideea unei legaturi intre decesul procurorului Panait Nicolae Cristian si activitatea procurorului sef al Sectie de urmarire penala si criminalistica Ilie Piciorus, in calitate de procuror ierarhic superior, a fost avansata de presa, nefiind dovedita vreo implicare a procurorului Ilie Piciorus care sa exceada cadrului strict profesional.

Articolul de presa deruleaza in mod selectiv o incursiune in modul de indeplinire a procedurilor penale in dosarele nr. 102/P/2002, 177/P/2002 si 138/P/2002 ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sugerand prin agresivitatea expunerii, ideea coagularii unei coalitii oculte a procurorilor Ilie Piciorus, Ovidius Paun, Ovidiu Sarbu, Alexandru Chiciu, Tanase Joita si Elena Radescu pentru compromiterea sa prin antrenarea raspunderii penale. Sugestivitatea unor asertiuni de genul "Politrucul Piciorus", "Piciorus compromis iremediabil", "Trioul criminal Joita-Piciorus-Paun" ori "Cei trei veritabili criminali Joita-Piciorus-Paun" prezentate intr-o coerenta sincronie cu suspiciunea fraudarii probelor in dosarele penale mentionate, reprezinta cel mai izbitor mesaj pe care cititorii gazetei sunt chemati sa-l perceapa. Estimarile denigratoare sunt elocvente in conturarea mesajului publicistic pe care procurorul Alexandru Lele doreste sa-l inoculeze opiniei publice privitor la onestitatea, reputatia si demnitatea procurorului Ilie Piciorus alcatuind un demers deductiv al carui impact in randul celorlalti magistrati, procurori si judecatori, este usor de anticipat.

Excede oricarui dubiu intentia autorului interviului de presa de a folosi acest mijloc pentru a compromite imaginea si reputatia profesionala a procurorului Ilie Piciorus prin prezentarea nuantata si tendentioasa, fara raportari probatorii credibile, a modului cum procurorul a urmarit desfasurarea anchetelor penale in dosarele nr. 102/P/2002 si 177/P/2002 in calitatea sa de fost sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reputatia profesionala a magistratului, ca element intrinsec al imaginii sale publice, defineste un ansamblu de insusiri care vizeaza gratitudinea, consideratia si pretuirea fata de abilitatile sale umane si profesionale astfel cum sunt receptate in convingerile si atitudinea grupului profesional din care face parte si care impreuna converg spre conturarea unui anumit prestigiu profesional si moral in randul colectivitatii.

In limitele reputatiei profesionale astfel definite, s-a stabilit faptul ca aprecierile subiective, expresiile jignitoare ori suburbane care abunda in interviul de presa dat de procurorul Alexandru Lele in "Gazeta de Oradea" nefiind sustinute de argumente juridice pertinente ori de date si imprejurari concludente, tradeaza intentia autorului de a crea un deficit major de imagine procurorului Piciorus Ilie si de-al expune oprobriului breslei din care provine.

In concluzie, se retine ca intregul carusel al expresiilor denigratoare declansat prin presa de procurorul Alexandru Lele impotriva procurorului Piciorus Ilie precum si a altor magistrati, nesustinut de realitatea juridica ori faptica a urmarit sa initieze si sa intretina o campanie defaimatoare de natura sa-i discrediteze profesional si moral.

Purtator de cuvant al Consiliului Superior al Magistraturii
judecator Cecilia Morariu

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti