Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3 SUV
Citeşte mai mult în legătură cu Procedură civilă, Revista revistelor juridice

Revista Română de Drept Privat nr. 4/2014: Câteva reflecţii în legătură cu soluţiile din doctrină şi jurisprudenţă privind unele probleme ivite în aplicarea noului Cod de procedură civilă | Viorel Mihai Ciobanu, Traian-Cornel Briciu

3 decembrie 2014 | Alin Gabriel OPREA

Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu și conf. univ. dr. Traian-Cornel Briciu au publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 4/2014, articolul intitulat: „Câteva reflecţii în legătură cu soluţiile din doctrină şi jurisprudenţă privind unele probleme ivite în aplicarea noului Cod de procedură civilă„.

În acest articol, autorii oferă soluții unor probleme ivite în aplicarea noului Cod de procedură civilă, plecând de la ideea, desprinsă din numeroasele dezbateri organizate pe marginea acestei reglementări, că uneori dispozițiile noului Cod nu sunt analizate cu atenție, în mod corelat cu alte prevederi, că nu se caută intenția legiuitorului, că nu se dă textelor o interpretare istorică, sistematică, logică, în vederea aplicării unei concepții care este anunțată încă din titlul preliminar. Rezultă că apar opinii și soluții diferite și, în cele din urmă, o jurisprudență contradictorie, care dăunează, fără îndoială, justițiabililor, nemulțumiți de faptul că instanțe diferite sau, uneori, aceeași instanță interpretează în mod diferit aceeași problemă de drept.

În prima parte a articolului se analizează aspecte privind aplicarea în timp a noului Cod de procedură civilă și a unor dispoziții din legislația conexă. Autorii sesizează faptul că aspectul care a generat controversa îl reprezintă formularea art. 3 alin. (1) din Legea de punere în aplicare, care se referă doar la dispozițiile Codului de procedură civilă, atunci când stabilește că ele se aplică numai proceselor și executărilor silite începute după intrarea acestuia în vigoare. În unele cazuri, s-a susținut că regula aplicării noii legi numai la procesele începute după intrarea în vigoare a acesteia se aplică numai în ceea ce privește dispozițiile noului Cod de procedură, în timp ce modificările aduse legilor speciale sunt de imediată aplicare. Autorii consideră, însă, că o asemenea soluție este rezultatul unei analize incomplete a dispozițiilor Legii de punere în aplicare, bazată exclusiv pe interpretarea literală a art. 3 alin. (1), fără a se ține seama de scopul legii și de ansamblul reglementării.

O a doua problemă vizează legea aplicabilă contestațiilor la executare sau altor cereri în legătură cu executarea silită, introduse după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, dar în legătură cu executări silite începute anterior acestui moment. Autorii apreciază că pentru toate executările începute anterior intrării în vigoare a noului Cod, legea veche va guverna atât regulile după care se va stabili legalitatea sau nelegalitatea actelor de executare contestate, cât și regulile de procedură: competența instanței, calitatea părților, forma cererii de chemare în judecată, înregistrarea acesteia la instanță (neaplicându-se dispozițiile art. 200 și 201 NCPC), regulile privind suspendarea judecății (inclusiv modul de calcul al cauțiunii), forma hotărârii judecătorești și căile de atac susceptibile de a fi exercitate.

Un alt comentariu deosebit de prețios al autorilor vizează procedura de regularizare a cererii de chemare în judecată. Se precizează, astfel, că în etapa de regularizare nu există nulități condiționate sau necondiționate de vătămare, exprese sau virtuale, mențiuni esențiale și neesențiale, relative și absolute. Aceste distincții își au rolul în etapa cercetării procesului și, eventual, a dezbaterilor. În etapa regularizării contează doar dacă mențiunea se încadrează în cele prevăzute de art. 194-197 NCPC, dacă este obligatorie pentru reclamant, dacă nu este exceptată de la aplicarea sancțiunii nulității. Toate nulitățile ce decurg din absența mențiunilor obligatorii prevăzute la art. 194-197 NCPC pot fi invocate din oficiu de către instanță și nu presupun proba vreunei vătămări. Tot în legătură cu procedura de regulaziare se pune întrebarea dacă absența indicării probelor atrage nulitatea, conform art. 200, sau decăderea, conform art. 254 NCPC.

Nu în ultimul rând, în acord cu alți autori, se precizează că dispozițiile art. 1049-1052 NCPC privind procedura înscrierii drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii se aplică doar uzucapiunii imobiliare extratabulare, aspect care decurge din chiar denumirea Titlului XII din Cartea a VI-a, „Proceduri speciale” a noului Cod de procedură civilă.

Alin Gabriel OPREA

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Arbitraj comercial


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories