Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Constanța. Fals material în înscrisuri oficiale, folosire de documente ori declarații false, înșelăciune, fals intelectual, favorizare a făptuitorului, constituire a unui grup infracțional organizat. Trimitere în judecată


2 decembrie 2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA-Constanța. Fals material în înscrisuri oficiale, folosire de documente ori declarații false, înșelăciune, fals intelectual, favorizare a făptuitorului, constituire a unui grup infracțional organizat. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată:
în stare de arest preventiv a inculpaților:
I. R. A., consilier superior în cadrul APIA–Centrul județean Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
fals material în înscrisuri oficiale (douăzeci și două de infracțiuni),
folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (șapte infracțiuni),
tentativă la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
înșelăciune (șapte infracțiuni),
tentativă la înșelăciune,
fals intelectual (două infracțiuni),
constituire a unui grup infracțional organizat.
M. I. V., funcționar public în cadrul APIA-Centrul Local Hârșova, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
fals material în înscrisuri oficiale (patru infracțiuni),
folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
înșelăciune, în formă continuată,
complicitate la înșelăciune,
favorizarea făptuitorului,
constituire a unui grup infracțional organizat.
V. M., secretar al comunei Ciobanu, jud. Constanța, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
fals intelectual, în formă continuată (două infracțiuni),
fals material în înscrisuri oficiale,
complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (două infracțiuni),
complicitate la înșelăciune (două infracțiuni),
instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
instigare la fals în declarații,
favorizarea făptuitorului,
constituire a unui grup infracțional organizat.
și în stare de libertate a inculpaților:
I. A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracțiuni),
folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracțiuni),
înșelăciune (trei infracțiuni),
constituire a unui grup infracțional organizat.
I. C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:
complicitate la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene(două infracțiuni),
complicitate la înșelăciune (două infracțiuni),
– participație improprie la folosire de documente ori declarații false care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
– participație improprie la înșelăciune,
constituire a unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpații I. R. A., I. A. și I. C., au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii mai multor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și de înșelăciune, grupare la care au aderat ulterior și ceilalți doi inculpați: M. I. V., respectiv V. M..
Gruparea a fost condusă de către inculpatul I. R. A. care, în virtutea funcției sale, deținea informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.
Inculpații I. A. și I. C. aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverințele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în județul Constanța, dar și de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.
În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite de funcționarul respectiv numai pentru a obține ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.
De asemenea, inculpatul I. R. A. afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte coinculpaților I. A. și I. C., pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective.
Inculpatului I. R. A. îi revenea și sarcina de a completa cererile și celelalte formulare necesare obținerii subvențiilor de la bugetul UE și de la bugetul național.
Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.
Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor.

Față de inculpații I. C. și I. A., judecătorii Tribunalului Constanța, la solicitarea procurorilor, au dispus măsura arestării preventive, în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Inculpații Ș. L., L. P. S., S. I. și E. M. au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro).

În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparțin inculpaților: I. R. A., I. A. și I. C..

Procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța și a Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul M.A.I.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro