« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Medicul salariat al unui spital public este funcționar public în sensul legii penale
04.12.2014 | Sergiu BOGDAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Salutăm Decizia nr. 26/2014 a ICCJ, care, în Completul pentru dezlegarea unor probleme de drept, a decis, firesc credem noi, că medicul salariat al unui spital de stat este funcționar public în sensul art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a. Este o decizie care duce la o aplicare rațională a textului de incriminare a infracțiunii de luare de mită și în cazul medicilor. Se evită astfel posibile consecinţe absurde despre care am discutat într-un articol anterior.

Trebuie remarcat că ICCJ a ales varianta „cea mai incontestabilă”. ”Funcționarul public” este cel care ”exercită o funcție publică de orice natură”. Greu de contrazis evidența. Este adevărat că această decizie sugerează o menținere a jurisprudenţei anterioare în ceea ce priveşte interpretarea noțiunii de ”funcționar public” prin raportare la dispozițiile din Codul penal anterior.

Vom vedea, în motivarea deciziei, de ce calitatea de medic într-o clinică de stat este o funcție publică de orice natură. Sunt convins că se vor găsi şi critici a acestei soluţii, dar este mai importantă, în opinia noastră, consecința practică produsă de această dezlegare a problemei de drept.

Discuţia dacă încadrarea în categoria funcționarilor publici propriu-ziși a medicilor salariaţi într-un spital public s-a făcut pe teza a II-a a literei b a art. 175 sau dacă aceasta ar fi trebuit să fie făcută pe litera c a aceluiași articol devine o chestiune de finețe a argumentelor, fără consecințe practice importante.

Speculând raționamentul ICCJ, credem că instanța supremă a decis că medicul unui spital public este sigur funcționar public și se va găsi și o argumentație convingătoare în acest sens.

conf. univ. dr. Sergiu BOGDAN
Avocat SCPA SERGIU BOGDAN & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Dezlegarea unor chestiuni de drept, Drept penal, Jurisprudență, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD