ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Medicul salariat al unui spital public este funcționar public în sensul legii penale

04.12.2014 | Sergiu BOGDAN
Abonare newsletter

Salutăm Decizia nr. 26/2014 a ICCJ, care, în Completul pentru dezlegarea unor probleme de drept, a decis, firesc credem noi, că medicul salariat al unui spital de stat este funcționar public în sensul art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a. Este o decizie care duce la o aplicare rațională a textului de incriminare a infracțiunii de luare de mită și în cazul medicilor. Se evită astfel posibile consecinţe absurde despre care am discutat într-un articol anterior.

Trebuie remarcat că ICCJ a ales varianta „cea mai incontestabilă”. ”Funcționarul public” este cel care ”exercită o funcție publică de orice natură”. Greu de contrazis evidența. Este adevărat că această decizie sugerează o menținere a jurisprudenţei anterioare în ceea ce priveşte interpretarea noțiunii de ”funcționar public” prin raportare la dispozițiile din Codul penal anterior.

Vom vedea, în motivarea deciziei, de ce calitatea de medic într-o clinică de stat este o funcție publică de orice natură. Sunt convins că se vor găsi şi critici a acestei soluţii, dar este mai importantă, în opinia noastră, consecința practică produsă de această dezlegare a problemei de drept.

Discuţia dacă încadrarea în categoria funcționarilor publici propriu-ziși a medicilor salariaţi într-un spital public s-a făcut pe teza a II-a a literei b a art. 175 sau dacă aceasta ar fi trebuit să fie făcută pe litera c a aceluiași articol devine o chestiune de finețe a argumentelor, fără consecințe practice importante.

Speculând raționamentul ICCJ, credem că instanța supremă a decis că medicul unui spital public este sigur funcționar public și se va găsi și o argumentație convingătoare în acest sens.

conf. univ. dr. Sergiu BOGDAN
Avocat SCPA SERGIU BOGDAN & ASOCIAȚII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week