Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avocatura, profesie liberală, la 150 ani


4 decembrie 2014 | Ioan CHELARU
Secţiuni: Opinii, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marea reformă legislativă inițiată de făuritorul Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, a lichidat haosul și arbitrariul, așezând viața societății românești pe principiul legalității. A fost creat cadrul necesar introducerii unor instituții de drept care au plasat România, la timpul respectiv, printre țările cu legislație avansată. Au fost puse bazele unui sistem judiciar modern, fapt oglindit și în practica instanțelor de judecată ale vremii, și chiar mai târziu. În această efervescență creatoare, din punct de vedere legislativ, uneia dintre cele mai vechi profesii juridice, cea de avocat, i-a fost dată o nouă înfățișare în acord cu rolul crescând al dreptului în viața țării.

La 6 decembrie 2014 se împlinesc 150 de ani de când a fost adoptată „Legea pentru Constituirea Corpului de Advocați” din 6 decembrie 1864, lege care a reglementat o profesie pe cât de veche, pe atât de importantă pentru înfăptuirea unui act de justiție echitabil și imparțial. Nevoia de o cât mai rapidă depășire a epocii semifeudale și de înscriere a țării pe coordonatele dezvoltării moderne nu mai aveau răbdare și impuneau o asemenea reglementare. A fost demonstrată, o dată în plus, deschiderea românilor către rigoarea juridică și nu numai.

S-a spus, pe drept cuvânt, că această lege poartă amprenta profundă a timpului său, ca toate legile de organizare de atunci, că, fără a rupe cu trecutul, reglementează pentru viitor. Și așa a fost. S-a născut atunci una dintre cele mai importante profesii liberale, cea de avocat. Reglementare care a așezat avocatura românească alături de țările europene cu tradiție în domeniu. Istoria baroului român constituie, prin contribuția avocaturii ca profesie la impunerea statului de drept și aportul maeștrilor barei la dezvoltarea societății și culturii române, o parte importantă a istoriei naționale.

Avocat dr. Ioan CHELARU
Președintele Uniunii Naționale a Juriștilor din România

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro