Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avocatura, profesie liberală, la 150 ani
04.12.2014 | Ioan CHELARU

JURIDICE - In Law We Trust

Marea reformă legislativă inițiată de făuritorul Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, a lichidat haosul și arbitrariul, așezând viața societății românești pe principiul legalității. A fost creat cadrul necesar introducerii unor instituții de drept care au plasat România, la timpul respectiv, printre țările cu legislație avansată. Au fost puse bazele unui sistem judiciar modern, fapt oglindit și în practica instanțelor de judecată ale vremii, și chiar mai târziu. În această efervescență creatoare, din punct de vedere legislativ, uneia dintre cele mai vechi profesii juridice, cea de avocat, i-a fost dată o nouă înfățișare în acord cu rolul crescând al dreptului în viața țării.

La 6 decembrie 2014 se împlinesc 150 de ani de când a fost adoptată „Legea pentru Constituirea Corpului de Advocați” din 6 decembrie 1864, lege care a reglementat o profesie pe cât de veche, pe atât de importantă pentru înfăptuirea unui act de justiție echitabil și imparțial. Nevoia de o cât mai rapidă depășire a epocii semifeudale și de înscriere a țării pe coordonatele dezvoltării moderne nu mai aveau răbdare și impuneau o asemenea reglementare. A fost demonstrată, o dată în plus, deschiderea românilor către rigoarea juridică și nu numai.

S-a spus, pe drept cuvânt, că această lege poartă amprenta profundă a timpului său, ca toate legile de organizare de atunci, că, fără a rupe cu trecutul, reglementează pentru viitor. Și așa a fost. S-a născut atunci una dintre cele mai importante profesii liberale, cea de avocat. Reglementare care a așezat avocatura românească alături de țările europene cu tradiție în domeniu. Istoria baroului român constituie, prin contribuția avocaturii ca profesie la impunerea statului de drept și aportul maeștrilor barei la dezvoltarea societății și culturii române, o parte importantă a istoriei naționale.

Avocat dr. Ioan CHELARU
Președintele Uniunii Naționale a Juriștilor din România

Secţiuni: Opinii, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO