Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

Avocatura, profesie liberală, la 150 ani


4 decembrie 2014 | Ioan CHELARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Marea reformă legislativă inițiată de făuritorul Unirii Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, a lichidat haosul și arbitrariul, așezând viața societății românești pe principiul legalității. A fost creat cadrul necesar introducerii unor instituții de drept care au plasat România, la timpul respectiv, printre țările cu legislație avansată. Au fost puse bazele unui sistem judiciar modern, fapt oglindit și în practica instanțelor de judecată ale vremii, și chiar mai târziu. În această efervescență creatoare, din punct de vedere legislativ, uneia dintre cele mai vechi profesii juridice, cea de avocat, i-a fost dată o nouă înfățișare în acord cu rolul crescând al dreptului în viața țării.

La 6 decembrie 2014 se împlinesc 150 de ani de când a fost adoptată „Legea pentru Constituirea Corpului de Advocați” din 6 decembrie 1864, lege care a reglementat o profesie pe cât de veche, pe atât de importantă pentru înfăptuirea unui act de justiție echitabil și imparțial. Nevoia de o cât mai rapidă depășire a epocii semifeudale și de înscriere a țării pe coordonatele dezvoltării moderne nu mai aveau răbdare și impuneau o asemenea reglementare. A fost demonstrată, o dată în plus, deschiderea românilor către rigoarea juridică și nu numai.

S-a spus, pe drept cuvânt, că această lege poartă amprenta profundă a timpului său, ca toate legile de organizare de atunci, că, fără a rupe cu trecutul, reglementează pentru viitor. Și așa a fost. S-a născut atunci una dintre cele mai importante profesii liberale, cea de avocat. Reglementare care a așezat avocatura românească alături de țările europene cu tradiție în domeniu. Istoria baroului român constituie, prin contribuția avocaturii ca profesie la impunerea statului de drept și aportul maeștrilor barei la dezvoltarea societății și culturii române, o parte importantă a istoriei naționale.

Avocat dr. Ioan CHELARU
Președintele Uniunii Naționale a Juriștilor din România

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică