Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Alba Iulia. Trafic de influență, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dare de mită. Reținere
04.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Alba Iulia. Trafic de influență, luare de mită, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, dare de mită. Reținere.

În continuarea comunicatului nr. 1584/VIII/3 din 07 noiembrie 2014, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție–Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 decembrie 2014, a inculpaților:
M. M. I., președintele Consiliului Județean Hunedoara, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
– trafic de influență, în formă continuată (două acte materiale),
luare de mită, în formă continuată, (douăzeci și unu de acte materiale),
luare de mită,
luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),
folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial,
spălare de bani, în forma instigării (două infracțiuni),
conflict de interese,
deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat.
B. T. I., vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
luare de mită, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (4 acte materiale),
spălare de bani, în forma instigării.
V. R. P., administrator al SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
complicitate la luare de mită, în formă continuată, (21 acte materiale),
complicitate la luare de mită, în formă continuată, (3 acte materiale),
spălare de bani (două infracțiuni),
fals în înscrisuri sub semnătură privată.
P. E. M. administrator al SC Trans Construct Import Export SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),
dare de mită, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (trei acte materiale),
spălare de bani, în forma complicității (două infracțiuni);
A. V., administrator al SC Viva Construct SRL și SC Euro Cons Expert SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
cumpărare de influență în formă continuată (2 acte materiale),
dare de mită în formă continuată (douăzeci și unu de acte materiale),
dare de mită,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, (21 acte materiale),
complicitate la spălare de bani.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul M. M. I., în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, și-a traficat influența reală pe care o avea asupra unei persoane din cadrul SC Apa Prod SA Deva (societate al cărui acționar majoritar este Consiliul Județean Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din același județ), în scopul avantajării societăților comerciale Viva Construct SRL Deva și Euro Cons Expert SRL, în cadrul procedurii de atribuire a unor contracte de lucrări.
În schimbul sprijinului oferit, inculpatul A. V. a cedat execuția unei părți din lucrările respective, către SC Vivanty Industries SRL Șoimuș, societate controlată direct în calitate de asociat și administrator de către inculpatul V. R. P. – ginerele președintelui Consiliului Județean Hunedoara. Aceasta s-a realizat fără a exista un contract de subantrepriză, în condițiile pe care legislația achizițiilor publice prevede acest lucru.
De asemenea, SC Viva Construct SRL, firmă controlată de inculpatul A. V., a asfaltat o stradă, unde inculpatul M. I. M. deținea un imobil, în condițiile în care lipseau proiectul tehnic și autorizațiile de construire, contravaloarea lucrărilor rămânând în sarcina executantului.
În perioada 2010-2014, inculpatul M. M. I. a creat și pus în funcțiune un circuit financiar prin care fondurile publice, legal aprobate pe proiecte, au ajuns în conturile unor societăți care nu îndeplineau criteriile de calificare, privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Aceste firme erau controlate de către persoane din cercul său relațional, respectiv inculpatul R. V. P. și alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.
Astfel, SC Viva Construct SRL a încheiat în perioada respectivă, un număr de 17 contracte cu SC Cristalyn Dinamic SRL și un număr de 4 contracte cu SC Vivanty Industries SRL, sub titulatura „contract de prestări servicii”. Acestea erau de fapt contracte de subantrepriză execuție lucrări, în schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care această societate le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara.
La data de 19 octombrie 2014, inculpatul M. I. M., în calitate de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, s-a folosit de autoritatea dată de funcția publică pe care o deține, în virtutea faptului că îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, pentru direcționarea unor fonduri guvernamentale către bugetul unei comune din același județ, în tranșe, contrar dispozițiilor legale, suma finală fiind condiționată de modul în care alegătorii din comuna respectivă își vor exprima opțiunea de vot.
În perioada iunie-iulie 2014 în schimbul asigurării prioritizării plăților efectuate de Consiliul Județean Hunedoara inculpatul a solicitat, prin interpuși, efectuarea de către SC Viva Construct SRL a lucrărilor de asfaltare în localitatea Aurel Vlaicu, fără autorizație și fără contract, plățile fiind efectuate în afara cadrului legal, în baza unei „ comenzi” .
În schimbul garantării asigurării finanțării prioritare a tuturor contractelor pe care societatea comercială, administrată de inculpatul P. E. M. le derula cu partenerul Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul M. M. I. a obținut foloase necuvenite pentru firmele: SC Cristalyn Dinamic SRL și SC Vivanty Industries SRL, controlate de către persoane din cercul relațional al președintelui Consiliului Județean Hunedoara – ginerele sau alte persoane interpuse devenite formal reprezentanți ai acestor societăți.
În același context, la data de 01 octombrie 2014 SC Cristalyn Dinamic SRL a emis către SC Trans Construct Import Export SRL, o factura fiscală, având mențiunea la rubrica produse/servicii „avans lucrări pasul Vulcan” în valoare de 219.950,00 lei – plata acesteia fiind efectuată, deși lucrarea respectivă fusese recepționată încă din data de 22 septembrie 2014.
Aceeași firmă, în perioada 25 februarie – 9 mai 2014, a derulat tranzacții comerciale cu SC Vivanty Industries SRL în valoare de 265.000 lei, iar în perioada 25 iulie 2012 – 2 octombrie 2014 cu SC Cristalyn Dinamic SRL, în valoare de 886.750 lei, deși SC Trans Construct Import Export SRL fusese desemnată câștigătoare și în urma îndeplinirii criteriilor de calificare privind capacitatea tehnică și/sau profesională, economico-financiară, precum și experiența similară.
Prin contractele menționate mai sus, inculpatul M. M. I. a urmărit disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării contractelor”.
De la aceeași societate comercială, pentru același motiv respectiv prioritizarea și/sau garantarea plăților ce urmau a fi efectuate de Consiliul Județean Hunedoara, inculpatul B. T. I., a primit în tranșe, prin intermediul unei firme de consultanță, pe care o controla în fapt, suma de 510.000 lei.
Inculpatul a urmărit astfel, disimularea adevăratei naturi a circulației sumelor de bani provenite din infracțiunile de corupție, prin crearea aparenței de legalitate a transferurilor financiare ca urmare a „executării unui contract de consultanță”.
În perioada 2010-2014 președintele consiliului Județean Hunedoara în exercitarea atribuțiilor de serviciu a participat la luarea deciziilor privind aprobarea capitolului bugetar al CJ Hunedoara, referitor la reclamă și publicitate.
Ulterior, inculpatul a efectuat acte de dispoziție cu privire la efectuarea de plăți privind aceste servicii, a semnat contracte de servicii de publicitate, în acest sens fiind obținute, printr-un intermediar, foloase patrimoniale în favoarea societăților administrate de fiica sa, în sumă de 990.109, 96 lei.
La data de 07 noiembrie 2014, cu ocazia percheziției domiciliare legal încuviințate de către Tribunalul Alba, în biroul inculpatului M. I. M., din cadrul CJ Hunedoara, a fost identificat un document clasificat secret de stat, document interzis la deținere de către persoane neautorizate.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, fiind prezentați, la data de 04 decembrie, Tribunalului Alba, cu propunere de arestare pe 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti