Camera Deputaților a aprobat proiectul de modificare a Codului muncii
05.12.2014 | JURIDICE.ro

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 3 decembrie 2014, proiectul de Lege pentru modificarea Codului muncii.
Astfel, a fost modificat art. 145 alin. 2, care prevede: ”Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective aplicabile, și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.”
Alin. 2 se modifică după cum urmează: ”Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile”.
De asemenea, au fost introduse noi prevederi, ce par a favoriza salariatul:
1. La art. 145, se introduce alin. 5: ”În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.”; și
alin 6: Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.”
Pe de altă parte, nou alin. 5 al art. 16 prevede că: ”Absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”.