Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Mandatul membrilor Consiliului de Mediere. Excepție de neconstituționalitate admisă


8 decembrie 2014 | Ioan Viorel DANCIU
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Mediere, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prin Legea nr. 115/2012 care viza cateva modificari ale Legii medierii, printre altele, la art. I la pct. 4 se prevede ca „(3) Consiliul de mediere este format din 9 membri titulari si 3 membri supleanti, alesi prin vot direct si secret de mediatorii cu drept de vot, in conditiile prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului de Mediere.
(4) Mandatul membrilor Consiliului de mediere este de 4 ani.”

Cei 9 membri ai Consiliului de Mediere, la data intrarii in vigoarea Legii nr. 115/2012, se aflau sub un mandat de 2 ani, conform vechii prevederi a Legii nr. 192/2006, modificat prin articolul Legii nr. 115/2012 de mai sus, mandat primit si validat in decembrie 2011. Acel mandat din 2011 cu termen de 2 ani, primit prin sufragiul mediatorilor, trebuia sa se incheie in decembrie 2013, membrii Consiliului de mediere avand obligatia legala cu 6 luni inainte de finalizarea mandatului sa faca pregatirile si sa demareze alegerile pentru urmatorul mandat.

Fiind mediator autorizat si presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni, asociatie profesionala a mediatorilor, am observat, in toamna anului 2013, ca membrii Consiliului de Mediere nu demarasera pregatiri pentru alegeri, asa cum aveau obligatia s-o faca, motiv pentru care am sesizat in scris acest aspect si am solicitat acestora sa demareze pregatirile pentru alegeri fiindca mai erau aproximativ doua luni pana la finalizarea mandatului acestora. Nu am primit nici un raspuns la solicitarea mea, dar am primit informatia ca nici nu au in vedere acest lucru deoarece in Legea nr. 115/2012 la art. III exista aceasta prevedere si anume “Art. III. – Dispozitiile art. 17 alin. (4) si ale art. 18 alin. (1) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se aplica si mandatelor in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi.” Ca urmare a acestei prevederi, membrii Consiliului de Mediere s-au considerat indreptatiti sa-si prelungeasca mandatul de 2 ani, primit in 2011, cu inca 2 ani, pentru a avea astfel 4 ani de mandat.

Avand in vedere ca mandatul de 2 ani primit in 2011 era o situatie juridica nascuta inainte de aparitia Legii nr. 115/2012 si ca articolul cu pricina nu aducea modificari ale dreptului castigat, dar modifica un parametru al acestuia, respectiv durata, si faptul ca am considerat ca orice modificare a mandatului se poate face doar prin sufragiul mediatorilor cu drept de vot, dat fiind ca demnitatea de membru in Consiliu este o demnitate in care esti ales, nu numit, nu poate face obiectul unui articol de lege, motiv pentru care am demarat o actiune in contecios la Curtea de Apel Bucuresti, in cadrul careia am ridicat exceptia de neconstitutionalitate asupra art. III din Legea nr. 115/2012 prin care am punctat aspectele de mai sus si am aratat ca articolul II din Legea nr. 115/2012 contravine flagrant principiului neretroactivitatii legii, principiu care reiese in mod clar din prevederile art. 15 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, prin care se precizeaza cu exactitate: ”Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.”

De asemenea, am invocat si 3 decizii ale CCR respectiv, Decizia nr. 53 din 25 ianuarie 2011, Deciziei nr. 330 din 27 noiembrie 2001 si Decizia nr. 3 din 2 februarie 1993, decizii care aveau ca obiect spete asemanatoare.

Astfel ca, in data de 4 decembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei, fiind legal sesizata, prin Decizia 713 din 4 decembrie 2014 pronuntata in Dosar 575D/2014, a admis exceptia de neconstitutionalitate a art. III din Legea nr. 115/2012 al carei autor sunt, dat fiind ca acest articol contravine principiului neretroactivitatii legii civile, principiu stipulat si consacrat la art. 15 alin. 2 din Constitutia Romaniei.

Prin actiunea mea am considerat ca fac un gest de reparatie pentru mediatorii autorizati al caror drept de vot a fost eludat printr-un artificiu legal.

Mediator Ioan Viorel DANCIU
Presedintele Asociatiei Mediatorilor Ardeleni

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro