Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Tranzacţie judiciară încheiată între soţii împrumutaţi. Efecte


09.12.2014 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acordarea unui credit bancar unor persoane căsătorite implică o excepţie de la art. 728 C. civ. (art. 1143 NCC), ca normă generală ce consacră dreptul de ieşire din indiviziune, excepţie impusă de principiul special al protecţiei creditului acordat unor asemenea persoane, sub aspectul împărţirii pasivului comunităţii matrimoniale reprezentat de obligaţia de restituire a creditului. În consecinţă, hotărârea de expedient prin care s-a luat act de tranzacţia celor doi soţi împrumutaţi asupra obligaţiilor solidare din contractul de credit, în sensul în care doar unul dintre soţi rămâne beneficiar exclusiv al creditului, produce efecte doar între semnatarii acestui act, neputând include obligaţii în sarcina societăţii bancare care este terţ faţă de acest contract. Mai mult decât atât, împărţirea datoriilor prin contractul de tranzacţie judiciară este o novaţie cu schimbare de debitor, care, fiind făcută fără acordul creditorului, în speţă, societatea bancară, nu-i este opozabilă acestuia. (Decizia nr. 2937 din 8 octombrie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate clauză contract de credit)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro