Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Neamț. Constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală. Percheziții
08.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

 DIICOT-Neamț. Constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală. Percheziții.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu lucrătorii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț efectuează cercetări față de 5 suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală.

În fapt, ca mod de operare specific al suspecţilor cercetaţi, s-a reţinut identificarea şi preluarea prin intermediari a unor societăţi comerciale care aveau în posesie sau care puteau să obţină documente cu regim special, utilizate în comerţul cu material lemnos şi folosirea ulterioară a acestor documente, precum şi a unor facturi şi chitanţe completate fictiv, pentru a se atesta livrarea către societăţile comerciale beneficiare a unor cantităţi importante de mărfuri, în special material lemnos primar şi secundar.
În perioada 2012-2014, sub coordonarea liderilor grupării infracţionale cercetate, intermediarii completau în mod fictiv acele documente care ulterior erau trimise beneficiarilor, în scopul introducerii în contabilitatea societăţii comerciale respective, pentru scăderea artificială a bazei impozabile.
Suspecţii au organizat întocmirea în fals şi emiterea unor facturi, prin care se atesta în mod fals livrarea unor cantităţi mari de marfă, cu o valoare ridicată către S.C. „Scorseze Security International” SRL Bucureşti.
Ca urmare a organizării acestei activităţi infracţionale, în numele S.C. „Cogicomconstruct Primtrans” SRL au fost întocmite în cursul anului 2014 mai multe facturi, prin care se atesta în mod fictiv că această societate comercială ar fi livrat în perioada 2102-2014 către S.C. „Scorseze Security International” SRL cantităţi imense de mărfuri, după cum urmează:
– în cursul anului 2012 – în valoare de 58.543.839, 20 lei;
– în cursul anului 2013 – în valoare de 52.975.668,86 lei;
– în cursul anului 2014 – în valoare de 2.400.000,00 lei.
Aceste facturi, emise de o societate comercială de tip „fantomă”, aflată de la data de 16 octombrie 2013 în procedură de insolvenţă, au fost înregistrate în contabilitatea S.C. „Scorseze Security International” SRL, având drept rezultat degrevarea artificială şi ilicită a acestei societăţi comerciale de plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, cu titlu de taxe şi impozite.
Suspecţii au folosit pentru realizarea scopului infracţional arătat şi SC „Starlet Wood” SRL Bistriţa, jud. Neamţ, precum şi SC „Domexim Team” SRL Vânători Neamţ.
Probele obţinute în cauză au arătat că aceste două societăţi comerciale, respectiv S.C. „Starlet Wood” SRL şi S.C. „Domexim Team” SRL au fost folosite de către membrii grupării infracţionale cercetate pentru emiterea unor facturi fictive către S.C. „Scorseze Security International” SRL, în total, prin cele trei societăţi fantomă fiind facturate în mod fictiv, mărfuri în valoare totală de 145.585.993 lei, cu un prejudiciu estimat în dauna bugetului de stat în sumă de 34.940.638 lei.

În cauză au fost efectuate un număr de 6 percheziții pe raza județelor Neamț, Galați și municipiul București.

Suportul informativ și tehnic a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.

Procurorii Biroului Teritorial Neamț au dispus reținerea suspecților și înaintarea dosarului la Tribunalul Neamț însoțit de referat cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că faptele învinuiților sunt analizate prin raportare la dispozițiile art. 4 C. proc. pen., referitoare la prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO