Barouri [UNBR, INPPA, barouri]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu Uniunea Naţională a Barourilor din România
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Europeană a Avocaților. Mesajul Uniunii Juriștilor din România
09.12.2014 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat luni, 8 decembrie 2014, mesajul Uniunii Juriștilor din România, semnat de av. dr. Ion Chelaru – Președinte, cu ocazia Zilei Europene a Avocaților.

Mesajul integral:

„Stimați colegi,
Sărbătorim astăzi, pentru prima dată, Ziua Europeană a Avocaților, zi instituită de Consiliul Barourilor din Europa, care are ca scop promovarea valorilor comune ale profesiei de avocat și a rolului avocaților în edificarea statului de drept.

Tema propusă de către Consiliul Barourilor Europene pentru a fi dezbătută în acest an se referă la unul din cele mai importante deziderate ale profesiei: confidențialitatea comunicărilor între client și avocat, aceasta reprezentând o garanție esențială a unui proces echitabil și imparțial.

Trebuie să remarcăm faptul că astăzi, în plan european, reglementarea în acest domeniu este diferită, pe alocuri chiar deficitară. Unele jurisdicții consacră secretul profesional explicit, altele îl consacră numai la modul general. În pofida acestor, diferențe obiectivul este același, și anume protecția informațiilor care țin de relațiile dintre avocat și client.

Ca președinte al Uniunii Juriștilor din România, ca avocat și senator voi depune toate strădaniile pentru promovarea măsurilor de protecție care pot fi impuse prin demersuri de natură politică și legislativă menite să garanteze că organismele specializate ale statului nu vor folosi atribuțiile ce le au invocând în mod abuziv motivele de siguranță națională.

Doresc să subliniez cu acest prilej și ideea că avem de făcut față astăzi adaptării legislației naționale la normele dreptului Uniunii Europene, în condițiile în care Curțile de la Strasbourg și Luxemburg stimulează cu consecvență principiul subsidiarității. Totodată, să nu omitem faptul că alături de doctrină și jurisprudență trebuie asimilată și mentalitatea europeană în abordarea legislativă fără a face însă uitate tradițiile juridice și cultura juridică națională.

Apreciez și cu acest prilej că avocații îndeplinesc în societatea românească un rol esențial în realizare actului de justiție prin activitatea de reprezentare, cu mijloace juridice specifice, a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice în raporturile cu autoritățile publice, instituțiile și cu orice persoană română sau străină. Uniunea Juriștilor din România va acționa și ea, alături de ceilalți factori de decizie, pentru promovarea intereselor profesionale ale avocaților și pentru îmbunătățirea legislației în domeniu.

Și pentru că în urmă cu câteva zile s-au împlinit 150 de ani de la nașterea legală a profesiei moderne de avocat prin Legea pentru Constituirea Corpului de Advocați din 6 decembrie 1864, este un prilej să îndreptăm gândurile noastre către cei care punând bazele statului român modern au avut în vedere consacrarea profesiei noastre ca profesie liberală, alături de țările europene cu tradiție în domeniu.

Adresez cu acest prilej felicitări Uniunii Naționale a Barourilor din România, barourilor, întregului corp de avocați.

avocat dr. Ioan Chelaru
Președintele Uniunii Juriștilor din România”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate