Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Ziua Europeană a Avocaților. Mesajul Uniunii Juriștilor din România
09.12.2014 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat luni, 8 decembrie 2014, mesajul Uniunii Juriștilor din România, semnat de av. dr. Ion Chelaru – Președinte, cu ocazia Zilei Europene a Avocaților.

Mesajul integral:

„Stimați colegi,
Sărbătorim astăzi, pentru prima dată, Ziua Europeană a Avocaților, zi instituită de Consiliul Barourilor din Europa, care are ca scop promovarea valorilor comune ale profesiei de avocat și a rolului avocaților în edificarea statului de drept.

Tema propusă de către Consiliul Barourilor Europene pentru a fi dezbătută în acest an se referă la unul din cele mai importante deziderate ale profesiei: confidențialitatea comunicărilor între client și avocat, aceasta reprezentând o garanție esențială a unui proces echitabil și imparțial.

Trebuie să remarcăm faptul că astăzi, în plan european, reglementarea în acest domeniu este diferită, pe alocuri chiar deficitară. Unele jurisdicții consacră secretul profesional explicit, altele îl consacră numai la modul general. În pofida acestor, diferențe obiectivul este același, și anume protecția informațiilor care țin de relațiile dintre avocat și client.

Ca președinte al Uniunii Juriștilor din România, ca avocat și senator voi depune toate strădaniile pentru promovarea măsurilor de protecție care pot fi impuse prin demersuri de natură politică și legislativă menite să garanteze că organismele specializate ale statului nu vor folosi atribuțiile ce le au invocând în mod abuziv motivele de siguranță națională.

Doresc să subliniez cu acest prilej și ideea că avem de făcut față astăzi adaptării legislației naționale la normele dreptului Uniunii Europene, în condițiile în care Curțile de la Strasbourg și Luxemburg stimulează cu consecvență principiul subsidiarității. Totodată, să nu omitem faptul că alături de doctrină și jurisprudență trebuie asimilată și mentalitatea europeană în abordarea legislativă fără a face însă uitate tradițiile juridice și cultura juridică națională.

Apreciez și cu acest prilej că avocații îndeplinesc în societatea românească un rol esențial în realizare actului de justiție prin activitatea de reprezentare, cu mijloace juridice specifice, a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice în raporturile cu autoritățile publice, instituțiile și cu orice persoană română sau străină. Uniunea Juriștilor din România va acționa și ea, alături de ceilalți factori de decizie, pentru promovarea intereselor profesionale ale avocaților și pentru îmbunătățirea legislației în domeniu.

Și pentru că în urmă cu câteva zile s-au împlinit 150 de ani de la nașterea legală a profesiei moderne de avocat prin Legea pentru Constituirea Corpului de Advocați din 6 decembrie 1864, este un prilej să îndreptăm gândurile noastre către cei care punând bazele statului român modern au avut în vedere consacrarea profesiei noastre ca profesie liberală, alături de țările europene cu tradiție în domeniu.

Adresez cu acest prilej felicitări Uniunii Naționale a Barourilor din România, barourilor, întregului corp de avocați.

avocat dr. Ioan Chelaru
Președintele Uniunii Juriștilor din România”

Secţiuni: UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO