Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Judecător trimis în judecată pentru trafic de influență și abuz în serviciu
08.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Trafic de influență, cumpărare de influență, uz de fals, fals intelectual, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpați:
T. R. D., judecător, la data faptelor președinte al Tribunalului Iași, în prezent președinte al Tribunalului Militar Teritorial Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
trafic de influență;
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut penstru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
L. I., primar al comunei Gorban, jud. Iași (în perioada 2004-2012), administrator de fapt al S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L., în prezent comisar în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Est Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
cumpărare de influență;
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu;
instigare la infracțiunea de fals intelectual;
instigare la infracțiunea de fals intelectual;
uz de fals;
S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L. GORBAN, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
cumpărare de influență;
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu;
instigare la infracțiunea de fals intelectual;
instigare la infracțiunea de fals intelectual;
uz de fals;
O. E., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență;
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu;
P. (fostă I.) G., asociat unic și administrator al S.C. LICHIDATOR MASTER CONSULTING I.P.U.R.L. Iași – firmă care fusese desemnată lichidator al S.C. PESCARIS S.A, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu;
fals intelectual;
uz de fals;
D. F., consilier juridic în cadrul Agenției Domeniilor Statului- Reprezentanța Teritorială Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu;
fals intelectual;
uz de fals.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2011, inculpatul L. I., prin acțiuni de fals și abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influență, cu ajutorul coinculpaților D. F., P. G., O. E. și T. R. D., a făcut demersuri astfel încât un teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat, să fie întabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L. GORBAN, județul IAȘI, pe care o controla. Terenul respectiv se afla parțial în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și parțial în domeniul public al comunei Gorban, jud. Iași. Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunțării deciziei civile nr. 423/22.09.2010 a Tribunalului Iași – Secția Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 606/03.12.2010 a Curții de Apel Iași – Secția civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societății menționate asupra terenului în cauză, în cartea funciară a localității Gorban, jud. Iași.
Concret, în perioada august-septembrie 2010, L. I. a promis că le va da suma de 50.000 de euro lui O. E. și judecătorului T. R. D. pentru ca, împreună, să facă intervenții pe lângă magistrații din cadrul Tribunalului Iași implicați în soluționarea cauzei civile sus menționate, promisiune acceptată de cei doi. Intervenția avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinței civile din data de 18 martie 2010 a Judecătoriei Răducăneni, județul Iași, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanții societății comerciale S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L. împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Răducăneni, județul Iași. Suma de 50.000 euro promisă inițial de L. I. în schimbul pronunțării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iași, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operațiune, urmând să fie împărțită în cote egale între T. R. D. și O. E.. Pentru a avea garanția că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunțarea deciziei civile din data de 22 septembrie 2010, în schimbul ajutorului primit, L. I. i-a cedat lui O. E. o participație la firma beneficiară a deciziei judecătorești, S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L., printr-o operațiune de majorare de capital, în urma căreia O. E. a devenit asociat cu 20% la firma în cauză (părțile sociale respective fiind evaluate la 84.766 euro).
De asemenea, în contul traficului de influență, judecătorul T. R. D., împreună cu O. E., P. (fostă I.) G. și D. F., a sprijinit demersurile lui L. I., asigurându-i consilierea și facilitându-i depunerea, la dosarul cauzei, a înscrisurilor justificative. Ca urmare a acelor demersuri, cei doi magistrați din cadrul Tribunalului Iași, învestiți cu judecarea cauzei, au pronunțat, fără vinovăție, decizia civilă din data de 22 septembrie 2010, prin care s-a admis apelul formulat de S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L..
Astfel, în perioada ianuarie–decembrie 2010, interval de timp în care dosarul cauzei s-a aflat pe rolul instanțelor, judecătorul T. R. D. a asigurat consilierea – prin „angajarea” unui avocat aflat în anturajul său care să îl asiste și să îl reprezinte pe inculpatul L. I. în demersurile sale judiciare, a urmărit evoluția cauzei civile și l-a informat pe L. I., prin intermediul inculpatului O. E., cu privire la situația dosarului. Totodată, a facilitat depunerea, la dosarului cauzei, la data de 22 septembrie 2010, a înscrisurilor justificative, prin încălcarea procedurii interne a instanței cu privire la depunerea de către justițiabili a cererilor și înscrisurilor la dosare.

Între înscrisurile justificative depuse la dosarul cauzei s-au aflat:
– un raport financiar întocmit de P. (fostă I.) G., la data de 07 martie 2008, în calitate de reprezentant al lichidatorului judiciar S.C. LICHIDATOR MASTER CONSULTING S.R.L. IASI. Astfel, în Raportul nr. 2114/7 martie 2008 privind situația financiară și propunerea repartizării activului între acționarii S.C. PESCARIS S.A. IASI, aceasta a menționat, în fals, suprafața de 250 ha teren arabil ca făcând parte din activele al căror drept de proprietate urma să fie transferat către S.C. PESCĂRUS 2005 S.R.L. GORBAN, județul Iași ca urmare a lichidării voluntare a S.C. PESCARIS S.A. IASI.
– o adresă întocmită de D. F., la data de 14 ianuarie 2010, în calitate de jurist în cadrul AGENȚIEI DOMENIILOR STATULUI – Reprezentanța Teritorială Iași. La instigarea inculpatului L. I., D. F. a întocmit adresa nr. 35/14.01.2010 în cuprinsul căreia a menționat, în fals, că A.D.S. nu deține și nu a deținut în administrare, pe teritoriul administrativ al comunei Gorban, județul Iași terenul care făcea obiectul cauzei civile, deși parte din acest teren, respectiv 95,18 ha fusese concesionată post privatizare de către A.D.S, în favoarea S.C. PESCARIS S.A. IAȘI.

Prin respectiva decizia judecătorească din data de 22 septembrie 2010, a Tribunalului Iași, Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Răducăneni, județul Iași, a fost obligat să întabuleze, în favoarea societății S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 282,5 ha teren amplasat în extravilanul localității Gorban, județul Iași, în condițiile în care acesta face parte din domeniul public al statului.

Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 lei, iar pe de altă parte, societatea comercială PESCĂRUȘ 2005 S.R.L a obținut un folos de aceeași valoare urmare a întabulării ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului în cauză în cartea funciară a localității GORBAN.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzate prin infracțiunile ce fac obiectul prezentei cauze s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra suprafeței de 282, 5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, județul Iași, intabulat în favoarea S.C. PESCĂRUȘ 2005 S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iași.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.