Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Ploiești. Folosire sau prezentare de documente ori declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
08.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHACEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Ploiești. Folosire sau prezentare de documente ori declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
G. R., cetățean francez, asociat unic și administrator al SC Agroli Group SRL Crevedia, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente:
– participației improprii la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale).
SC AGROLI GROUP SRL, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 10 octombrie – 8 decembrie 2008, inculpatul G. R., în vederea accesării unor fonduri europene (FEADR), aferente derulării unui proiect privind construcția unei fabrici de nutrețuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societății SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate de inculpat, cât și documente false emise în numele unor firme olandeze și germane.
De asemenea, prețurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.
Ulterior, dosarul ce cuprindea „oferta cea mai avantajoasă” a fost depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate și/sau false.
Scopul acestor acțiuni a fost acela de a obține, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea, prin măsurii asigurătorii asupra unui număr de 32 bunurilor imobile și a unui autoturism de lux marca Ferrari FF aparținând inculpatei SC AGROLI GROUP SRL, până la concurența sumei de 5.412.045 lei (echivalentul a 1.286.438,08 euro), reprezentând prejudiciul cauzat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Totodată procurorii au sesizat instanța de judecată în vederea dispunerii interdicției inițierii procedurii de dizolvare sau lichidare a inculpatei SC Agroli Group SRL, pe o perioadă de 60 de zile, în scopul bunei desfășurări a procesului penal, în contextul declanșării la data de 06 martie 2014 a procedurii generale de insolvență.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHACEA

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti