Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Propunerile de modificare a Legii privind CSM
09.12.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia nr. 1 – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare, integritatea și transparența sistemului judiciar – a analizat în ședința de marți, 2 decembrie, propunerile de modificare a Legii nr. 317/2004 privind CSM.

Comisia a decis următoarele:
– la art. 54 alin. 1, s-a apreciat că nu se impune introducerea tezei referitoare la organizarea cabinetului demnitarului;
– la art. 55, s-a propus modificarea alin. 2, astfel: ”În sensul alin. 1, prin neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor în cadrul Consiliului se înțelege nesocotirea obligațiilor și îndatoririlor administrative și jurisdicționale care incumbă calității de membru al CSM și care derivă din legi și regulamente.”
– la același articol, în ceea ce privește obligația convocării adunărilor generale ale judecătorilor/procurorilor după declanșarea procedurii de revocare, prevăzută la alin. 13, au fost exprimate două opinii. Într-o primă opinie, s-a apreciat că nu se impune reglementarea unei asemenea obligații, iar, în cea de-a doua opinie, s-a aprecia că trebuie să fie reglementată obligația convocării adunărilor generale după declanșarea procedurii de revocare, fără ca instanța sau parchetul care a declanșat procedura de revocare să stabilească și data la care să aibă loc întrunirea adunărilor generale ale judecătorilor/procurorilor.

În ceea ce privește exercitarea dreptului de vot în cadrul adunărilor generale pentru revocarea unui membru CSM, s-au exprimat mai multe opinii:
– într-o opinie, s-a apreciat că reglementarea prezentată de Direcția Legislație Documentare și Contencios (DLDC) este corespunzătoare, astfel încât la alin. 8 și 9 nu este necesară completarea textelor cu sintagma „în funcție” cu referire la judecătorii și procurorii care au drept de vot.
– într-o altă opinie, s-a arătat că textele trebuie completate cu sintagma „în funcție”, astfel încât judecătorii și procurorii detașați sau membrii CSM să nu poată participa la adunarea generală.
– în cea de-a treia opinie, s-a apreciat că membrii CSM ar trebui să aibă drept de vot în adunările generale ale instanțelor/parchetelor de unde provin.
– au fost însușite celelalte reglementări propuse la art. 55;
– a fost însușită propunerea vizând introducerea art. 59^1;
– la art. 60, s-a propus modificarea alin. 3, astfel: ”Președintele CSM are calitatea de ordonator principal de credite, care poate fi delegată secretarului general, secretarului general adjunct sau directorului economic.”
– la art. 61, s-a propus modificarea alin. 2, astfel: ”Secretarul general și secretarul general adjunct sunt numiți de Plenul CSM pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea prelungii pe o perioadă de trei ani, dintre judecătorii și procurorii care au cel puțin 8 ani vechime în magistratură.”
– la același articol, a fost însușită propunerea prezentată de Direcția Legislație Documentare și Contencios (DLDC) de modificare a alin. 3;
– de asemenea, s-a însușit propunerea prezentată de Direcția Legislație Documentare și Contencios (DLDC) de modificare a art. 64.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti