Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noul regulament de modificare a institutiilor de credit
17.04.2008 | JURIDICE.ro, Badea Clifford Chance

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial, partea I, nr. 296 din 16 aprilie 2008, a fost publicat Regulamentul privind modificarile in situatia institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte.

Regulamentul reglementeaza conditiile in care pot fi operate modificari in situatia institutiilor de credit si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte.

Anumite modificari, cum ar fi cele referitoare la completarea obiectului de activitate, administratori, auditori financiari, deschiderea de sucursale in state terte etc. sunt supuse aprobarii prealabile a Bancii Nationale a Romaniei. Inregistrarea in Registrul Comertului a mentiunilor corespunzatoare modificarilor se poate face numai dupa obtinerea acestei aprobari.
Sunt supuse notificarii Bancii Nationale a Romaniei, modificarile privind denumirea, sediul social/real, restrangerea obiectului de activitate, majorarea sau reducerea capitalului social, actionarii semnificativi, sucursalele si alte sedii secundare de pe teritoriul Romaniei etc.
In Regulament sunt precizate documentele necesare in cazul fiecarei modificari, ce vor insoti cererea de aprobare, respectiv notificare.

O prevedere importanta se refera la necesitatea notificarii Bancii Nationale a Romaniei de catre persoana fizica sau juridica care intentioneaza sa devina actionar semnificativ in mod direct sau indirect, al unei institutii de credit. In acest caz, Banca Nationala a Romaniei va putea exercita dreptul de opozitie potrivit prevederilor O.U.G. nr. 99/2006.

In cazul modificarilor supuse notificarii, care nu sunt conforme legii, cu exceptia modificarilor referitoare la actionarii semnificativi, Banca Nationala a Romaniei va dispune remedierea deficientelor existente si va putea aplica sanctiunile prevazute in O.U.G. nr. 99/2006 daca acestea nu sunt remediate.

In cazul nerespectarii obligatiilor de notificare de catre actionarii semnificativi sau al dobandirii ori majorarii de catre acestia a unei participatii calificate, fara a lua in considerare opozitia Bancii Nationale a Romaniei, exercitiul dreptului lor de vot va fi suspendat de drept si au obligatia sa-si vanda, in termen de 3 luni, actiunile aferente participatiei calificate pentru care le este suspendat dreptul de vot, in conditiile O.U.G. nr. 99/2006.

Pentru STIRI.JURIDICE, Badea Clifford Chance

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti