Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Pitești. Luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu. Trimitere în judecată
10.12.2014 | Mădălina MIHALCEA, Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Pitești. Luare de mită, fals intelectual, abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
N. N., inspector principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
luare de mită (trei infracțiuni),
fals intelectual (două infracțiuni),
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
G. V. C. C., agent de poliţie judiciară cu gradul profesional de agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea – Serviciul Rutier, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
complicitate la luare de mită,
complicitate la fals intelectual,
complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul N. N., în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea – Serviciul Rutier, a pretins de la 3 conducători auto sume de bani cuprinse între 300 lei și 100 euro și a primit efectiv, la data 14 august 2013, suma de 300 lei, pentru a nu le aplica acestora sancțiuni contravenționale reale, la regimul circulației.
La aceeași dată, inculpatul N. N. a beneficiat și de ajutorul celuilalt inculpat G. V. C. C. care i-a oferit sprijin în realizarea demersului infracţional.
De fiecare dată, în cuprinsul proceselor verbale întocmite, inculpatul N. N. nu a constatat contravențiile reale săvârșite de conducătorii auto respectivi sau a constatat contravenții nereale şi, în acest fel, nu a aplicat amenzile contravenționale corelative, prevăzută de legislația în vigoare.
La data de 22 noiembrie 2013, inculpatul G. V. C. C., în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu a îndeplinit un act ce intra în sfera acestor atribuții, omițând, cu știință neconstatarea unei contravenţii săvârșită de un conducător auto, care circula cu o viteză de 83 km/h pe un tronson de drum unde limita maximă de viteză admisă era de 50 km/h.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în poprirea sumelor de bani datorate cu titlu salarial de către Inspectoratul de Poliție al Județului Vâlcea inculpaților N. N. și G. V. C. C., până la concurența sumei de 2.020 lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului local al mun. Pitești.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Direcției Generale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Mădălina MIHALCEA

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti