Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Președintele și Membrii Comisiei Europene au luat angajamentul solemn prevăzut de tratate, în fața CJUE
11.12.2014 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității un comunicat cu privire la ședința solemnă din 10 decembrie 2014, în cadrul căreia Președintele și Membrii Comisiei Europene au luat angajamentul solemn prevăzut de tratate.

Comunicatul integral:

În cursul ședinței solemne susținute în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, miercuri, la ora 15:30, Președintele și Membrii Comisiei Europene au luat angajamentul solemn prevăzut de tratate, în prezența Altețelor Regale, Marele Duce moștenitor și Marea Ducesă moștenitoare, și a prim-ministrului Marelui Ducat al Luxemburgului, domnul Xavier Bettel.

Angajamentul solemn a fost luat de domnul Jean-Claude JUNCKER, președinte, de domnul Frans TIMMERMANS, prim-vicepreședinte, de doamna Federica MOGHERINI, vicepreședinte și Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, de doamna Kristalina GEORGIEVA, vicepreședinte, de domnul Andrus ANSIP, vicepreședinte, de domnul Maroš ŠEFČOVIČ, vicepreședinte, de domnul Valdis DOMBROVSKIS, vicepreședinte, de domnul Jyrki KATAINEN, vicepreședinte, de domnul Günther OETTINGER, de domnul Johannes HAHN, de doamna Cecilia MALMSTRÖM, de domnul Neven MIMICA, de domnul Karmenu VELLA, de domnul Vytenis ANDRIUKAITIS, domnul Dimitris AVRAMOPOULOS, doamna Marianne THYSSEN, de domnul Pierre MOSCOVICI, de domnul Christos STYLIANIDES, de domnul Phil HOGAN, de domnul Jonathan HILL, de doamna Violeta BULC, de doamna Elżbieta BIEŃKOWSKA, de doamna Vĕra JOUROVÁ, de domnul Tibor NAVRACSICS, de doamna Corina CREŢU, de doamna Margrethe VESTAGER și de domnul Carlos MOEDAS.

Deși tratatele nu prevăd modalitățile specifice ale angajamentului solemn, Comisia a acordat întotdeauna o importanță deosebită faptului ca angajamentul solemn să fie luat în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Reînnoind atașamentul său profund pentru această tradiție, noua Comisie a ținut să își ia angajamentul mai repede decât în trecut, la doar aproximativ o lună de la începutul activității sale.

Angajamentul solemn luat de Președintele și de Membrii Comisiei Europene este următorul: „Numit(ă) membru(ă) al(a) Comisiei Europene de Consiliul European, în urma votului de aprobare al Parlamentului European, mă angajez solemn: să respect tratatele și Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în îndeplinirea tuturor funcțiilor mele; să îmi exercit responsabilităţile în deplină independenţă, în interesul general al Uniunii; în îndeplinirea sarcinilor mele, să nu solicit și să nu accept instrucţiuni din partea niciunui guvern, instituţie, organ, oficiu sau agenţie; să mă abţin de la orice act incompatibil cu natura funcţiilor mele sau cu îndeplinirea sarcinilor mele. Iau act de obligația, stabilită prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul căreia fiecare stat membru trebuie să respecte această natură a funcțiilor și să nu încerce să îi influenţeze pe membrii Comisiei în îndeplinirea sarcinilor lor. De asemenea, mă angajez să respect, pe durata și după încetarea mandatului, obligațiile impuse de acesta și în special obligația de onestitate și prudență în a accepta, după încheierea mandatului, anumite funcții sau avantaje”.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti