Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Utilizarea, fără consimțământ, a dreptului exclusiv al titularului mărcii Chanel


11 decembrie 2014 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, ÎCCJ Jurisprudență curentă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în sensul art. 3 alin. (1) pct. 11 lit. a) din Legea nr. 344/2005, mărfuri contrafăcute reprezintă „orice marfă, inclusiv ambalajul său, care poartă, fără autorizare, o marcă identică ori care nu se deosebeşte în aspectele sale esenţiale de o marcă de produs sau serviciu legal înregistrată pentru acelaşi tip de marfă şi care, din acest motiv, încalcă drepturile titularului acestei mărci”. În speţă, autorităţile vamale au reţinut ca fiind susceptibile să aducă atingere unui drept de proprietate intelectuală un număr de 24 de produse (rochii, sacouri, genţi de damă) purtând un semn identic mărcii Chanel, marcă înregistrată internațional. Înalta Curte a reţinut că prin introducerea în ţară, de pe teritoriul unui stat terţ (situat în afara Spațiului Economic European), a mărfurilor purtând un semn identic mărcilor înregistrate internaţional, a avut loc o utilizare a dreptului exclusiv al titularului mărcii, fără consimţământul său și, pe cale de consecință, o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, astfel încât acesta este îndreptăţit să solicite aplicarea dispoziţiilor art. 36 alin. (3) lit. b) şi c) din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice (interzicerea importului, precum şi a comercializării produselor contrafăcute). (Decizia nr. 891 din 18 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constarea încălcării unor drepturi de proprietate intelectuală)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro