Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

ICCJ. Utilizarea, fără consimțământ, a dreptului exclusiv al titularului mărcii Chanel


11 decembrie 2014 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Jurisprudență ÎCCJ curentă, RNSJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în sensul art. 3 alin. (1) pct. 11 lit. a) din Legea nr. 344/2005, mărfuri contrafăcute reprezintă „orice marfă, inclusiv ambalajul său, care poartă, fără autorizare, o marcă identică ori care nu se deosebeşte în aspectele sale esenţiale de o marcă de produs sau serviciu legal înregistrată pentru acelaşi tip de marfă şi care, din acest motiv, încalcă drepturile titularului acestei mărci”. În speţă, autorităţile vamale au reţinut ca fiind susceptibile să aducă atingere unui drept de proprietate intelectuală un număr de 24 de produse (rochii, sacouri, genţi de damă) purtând un semn identic mărcii Chanel, marcă înregistrată internațional. Înalta Curte a reţinut că prin introducerea în ţară, de pe teritoriul unui stat terţ (situat în afara Spațiului Economic European), a mărfurilor purtând un semn identic mărcilor înregistrate internaţional, a avut loc o utilizare a dreptului exclusiv al titularului mărcii, fără consimţământul său și, pe cale de consecință, o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, astfel încât acesta este îndreptăţit să solicite aplicarea dispoziţiilor art. 36 alin. (3) lit. b) şi c) din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice (interzicerea importului, precum şi a comercializării produselor contrafăcute). (Decizia nr. 891 din 18 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constarea încălcării unor drepturi de proprietate intelectuală)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică