Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Instigare la abuz în serviciu și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, dare de mită, luare de mită. Reținere și control judiciar
11.12.2014 | Elena TOMACINSCHI, Georgiana-Camelia LUCIU, Elena TOMACINSCHI

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DNA. Instigare la abuz în serviciu și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, dare de mită, luare de mită. Reținere și control judiciar.

În completarea comunicatului nr. 1764/VIII/3 din 10 decembrie 2014, referitor la efectuarea de percheziţii domiciliare în 48 locații situate în municipiul Bucureşti şi 11 judeţe, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a inculpaţilor:
D. G., om de afaceri care controlează mai multe societăţi (SC Ecomet West SRL, SC ELECTRO SIG STAR SRL), reținerea începând de la data de 11 decembrie 2014, ora 2:45, până la data de 12 decembrie 2014, ora 2:45, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
– 34 (treizeci şi patru) de infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– două infracţiuni săvârşite în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (trei acte materiale, respectiv patru acte materiale);
– 1 (una) infracţiune de dare de mită;
– 1 (una) infracţiuni de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
M. M., consilier al Consiliului Judeţean Timiş, reținerea începând de la data de 11 decembrie 2014, ora 06:00, până la data de 12 decembrie 2014, ora 06:00, pentru săvârşirea următoarelor infracțiuni:
– 17 (șaptesprezece) infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– 1(una) infracţiune săvârşite în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru acte materiale);
– 13 (treisprezece) infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
G. T. A., director în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR CĂLĂTORI SA, reținerea începând de la data de 11 decembrie 2014, ora 06:20, până la data de 12 decembrie 2014, ora 06:20, pentru săvârşirea următoarelor infracțiuni:
– 11 (unsprezece) infracţiuni de infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– 11 (unsprezece) infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
P. G. T., consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului – Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR CĂLĂTORI SA, reținerea începând de la data de 10 decembrie 2014, ora 19:30, până la data de 11 decembrie 2014, ora 19:30, pentru săvârşirea următoarelor infracțiuni:
– 5 (cinci) infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– 1 (una) infracțiune săvârșită în formă continuată de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două acte materiale);
– 1 (una) infracţiune de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
C. D. N., șef al Biroului Aprovizionare, în cadrul SNTFC CFR CĂLĂTORI SA STFC Depoul CLUJ, începând de la data de 11 decembrie 2014, ora 08:32, până la data de 12 decebrie 2014, ora 08:32, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– 1 (una) infracţiune de luare de mită;
– 1 (una) infracţiune de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;
– 1 (una) infracţiune săvârşită în formă continuată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, (două acte materiale);
– 1 (una) infracţiune săvârşită în formă continuată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpaţii D. G., M. M., G. T., P. G. T. și C. D. N. urmează a fi prezentaţi, la data de 11 decembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii au mai dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul B. T., preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, pe o durată de 60 zile (începând cu data de 11 decembrie 2014 până la data de 08 februarie 2015, inclusiv), pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:
– 4 (patru) infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;
– 2 (două) infracţiuni, ambele săvârşite în formă continuată, de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru acte materiale, respectiv trei acte materiale);
– 2 (două) infracțiuni săvârşite în formă continuată, de folosire a influenţei sau autorităţii în calitate de persoană care deţine funcţie de conducere într-un partid, pentru obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul prevăzută – art. 13 din Legea nr. 78/2000 (trei acte materiale, respectiv patru acte materiale).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul B. T. trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi la Poliţia Remetea Mare, jud. Timiş, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală şi Poliţia Remetea Mare, jud. Timiş cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Poliţia Remetea Mare, jud. Timiş conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu i-a legătura cu celelalte persoane ce fac obiectul prezentei cauze şi care deţin calitatea de suspecţi;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului B. T. i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului B. T. i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia LUCIU
Elena TOMACINSCHI

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti