Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2014: Fiducia – operaţiune juridică insolită în dreptul românesc (II) | David-Domiţian Bolduţ
12.12.2014 | Maria Cristina DUMITRESCU

Secţiuni: Drept civil, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Notar stagiar David-Domiţian Bolduţ a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2014 articol intitulat: ”Fiducia – operaţiune juridică insolită în dreptul românesc (II)”.

În prima parte a articolului s-a vorbit despre patrimoniul de afectațiune şi despre proprietatea fiduciară, urmând ca în această parte să analizeze delimitarea fiduciei de alte operaţiuni juridice şi aplicabilitatea practică a acesteia, făcând în concomitent comparaţii atât cu Codul francez, cât şi cu Codul Canadian.

În dezbaterea acestei probleme, autorul are în vedere prezentarea unei paralele între fiducie şi unele instituţii juridice: trust-ul, contractul de mandat, stipulaţia pentru altul şi administrarea bunurilor altuia. Analizându-le pe fiecare în parte în comparaţie cu fiducia, autorul concluzionează că toate aceste instituţii sunt diferite de fiducie.

În continuare, autorul pune accent pe aplicabilitatea practică a fiduciei, exprimându-şi nemulţumirea cu care consideră că a fost tratată definiţia fiduciei în Codul civil. Acesta susține că fiducia este o instituţie cu multiple finalităţi, în funcţie de scopul operaţiunii fiduciare, şi face analiza a trei categorii de operaţiuni: fiducia cu scop de liberalitate, fiducia cu scop de gestiune şi fiducia cu scop de garanţie.

Mai departe, ne prezintă o modalitate a fiduciarului de a constitui o fiducie pentru o garanţie reîncărcabilă, continuând prin scoaterea din anonimat a fiduciei din cadrul celorlalte garanţii, precizându-i anumite trăsături specifice şi, nu în ultimul rând, subliniind diferenţa dintre fiducia garanţie şi fiducia ipotecară.

Autorul încheie prin ca reitera faptul că demersul său reprezintă o încercare de a oferi o imagine a detaliilor referitoare la regimul juridic şi utilitatea practică a fiduciei.

Maria Cristina DUMITRESCU

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti