Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2014: Fiducia – operaţiune juridică insolită în dreptul românesc (II) | David-Domiţian Bolduţ
12.12.2014 | Maria Cristina DUMITRESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Notar stagiar David-Domiţian Bolduţ a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 10/2014 articol intitulat: ”Fiducia – operaţiune juridică insolită în dreptul românesc (II)”.

În prima parte a articolului s-a vorbit despre patrimoniul de afectațiune şi despre proprietatea fiduciară, urmând ca în această parte să analizeze delimitarea fiduciei de alte operaţiuni juridice şi aplicabilitatea practică a acesteia, făcând în concomitent comparaţii atât cu Codul francez, cât şi cu Codul Canadian.

În dezbaterea acestei probleme, autorul are în vedere prezentarea unei paralele între fiducie şi unele instituţii juridice: trust-ul, contractul de mandat, stipulaţia pentru altul şi administrarea bunurilor altuia. Analizându-le pe fiecare în parte în comparaţie cu fiducia, autorul concluzionează că toate aceste instituţii sunt diferite de fiducie.

În continuare, autorul pune accent pe aplicabilitatea practică a fiduciei, exprimându-şi nemulţumirea cu care consideră că a fost tratată definiţia fiduciei în Codul civil. Acesta susține că fiducia este o instituţie cu multiple finalităţi, în funcţie de scopul operaţiunii fiduciare, şi face analiza a trei categorii de operaţiuni: fiducia cu scop de liberalitate, fiducia cu scop de gestiune şi fiducia cu scop de garanţie.

Mai departe, ne prezintă o modalitate a fiduciarului de a constitui o fiducie pentru o garanţie reîncărcabilă, continuând prin scoaterea din anonimat a fiduciei din cadrul celorlalte garanţii, precizându-i anumite trăsături specifice şi, nu în ultimul rând, subliniind diferenţa dintre fiducia garanţie şi fiducia ipotecară.

Autorul încheie prin ca reitera faptul că demersul său reprezintă o încercare de a oferi o imagine a detaliilor referitoare la regimul juridic şi utilitatea practică a fiduciei.

Maria Cristina DUMITRESCU

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.